poniedziałek, 27 maja 2013

Whoopie pies futbolowe



Szalone biszkoptowe piłki futbolowe, wypatrzone na The Cake Blog
Znakomity pomysł na Baby Shower, Dzień Dziecka, Dzień Ojca ;), urodziny lub po prostu jako przekąska do meczu ;) 
W smaku, powiedziałabym, klasyczne - ot, czekoladowy biszkopt z nadzieniem z kremowego serka mascarpone. Cudów nie ma, ale cacko na talerzu jest ;) 

P.S. Zapraszam do mojej akcji Baby Shower 2013!

Przepis z moimi zmianami.

Przepis na: ponad 20 whoopie pies. Przygotowanie: 1 h 25 min. Pieczenie: 3 x 10 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,
- mikser,
- sitko,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia,
- drewniana wykałaczka,
- worek cukierniczy,
- średnia lub duża okrągła tylka (na wyciskanie biszkopcików),
- średnia tylka okrągła lub w kształcie gwiazdki (na wyciskanie nadzienia),
- mała tylka okrągła (o jak najmniejszej średnicy - na szwy ;))

Składniki:
*na biszkopciki:
- 85g masła,
- 5 łyżek kakao,
- 165g (3/4 szkl.) cukru,
- 220 ml (1 szkl.) mleka,
- 1 jajko,
- 300g (2 1/4 szkl.) mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli

*na krem:
- 350g serka mascarpone,
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku),
- niebieski barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:
1) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
2) W mniejszej misce wymieszać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3) Piekarnik nastawić na 180C.
4) W większej misce zmiksować masło z cukrem na puszysty krem.
5) Dodać jajko i ekstrakt, i zmiksować.
6) Dodawać na zmianę mieszankę mąki i mleko, w trzech partiach, zaczynając i kończąc na mące.
7) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą tylką i wyciskać na blachę kulki (tak, będą raczej rzadkie) o średnicy 3-4 cm, zostawiając kilka centymetrów odstępu między nimi.
8) Drewnianą wykałaczką formować z kulek piłki futbolowe. Lepiej zrobić "rogi" nieco dłuższe, ponieważ w czasie pieczenia całe biszkopty trochę się urosną i przy delikatnych wydłużeniach "rogi" będą słabo widoczne.



9) Piec 10 min. W międzyczasie przygotować drugą blachę. Gdy druga będzie się piekła ostrożnie ściągnąć arkusz papieru z biszkopcikami z pierwszej blachy, odłożyć do wystygnięcia, a w tym czasie przygotować trzecią blachę. Biszkopty ostudzić całkowicie.
10) Przygotować krem: w misce zmiksować mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Ewentualnie dodać odrobinę barwnika spożywczego i zmiksować.
11) 2-3 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z najmniejszą tylką i na połowie biszkoptów wycisnąć szwy :)


12) Zmienić tylkę na średnią okrągłą lub gwiazdkę, wypełnić rękaw resztą kremu i na drugiej połowie biszkoptów, na ich wewnętrznej stronie wycisnąć nadzienie.
13) Przykryć połówkami ze szwami :)
Smacznego!



Wpis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. Niezwykle urocze. Wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i słodki pomysł.Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity i niezawodny przepis ;) Mój mąż jest właśnie fanem futbolu amerykańskiego. Był zachwycony, gdy mu zrobiłam taką niespodziankę. Dzięki za super pomysł :)
    http://bialyobrus.blogspot.it/2014/11/futbolowe-whoopie-pies.html

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...