wtorek, 21 maja 2013

Cupcake'i różane


Na górze róże, na dole... babeczki z różami :)


Każda mama na pewno się z nich ucieszy :) Ba! Każda kobieta! Ba! Każdy łasuch!
Urocze różane kapkejki z marmoladą z róży i kremową różą na wierzchu. Łatwe i przyjemne do zrobienia.
Nie da się ukryć, że po supersłodkim torcie miałam ochotę jeszcze poćwiczyć technikę wyciskania kremowych róż. Aż wstyd, że to tak prosta sprawa, a tak niezwykły efekt :) Technika działa z każdym kremem, więc możecie śmiało zastąpić go swoim ulubionym.
Polecam i zachęcam, i zapraszam :) 

Jak zrobić kremowe różyczki: video tutorial.

Przepis na: 12 kapkejków. Przygotowanie: 35 min. Pieczenie: 16-17 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,
- mała miska na marmoladę,
- mikser,
- blacha na muffinki,
- papilotki lub trochę masła do wysmarowania formy,
- wykrawacz do muffinów lub łyżeczka do grejpfruta,
- sitko,
- rękaw cukierniczy,
- tylka w kształcie dużej otwartej gwiazdki (np. Wilton 1M)

Składniki:
*na ciasto:
- 2 łyżki wody różanej,
- 110g (pół kostki + łyżka) miękkiego masła,
- 130g (2/3 szkl.) cukru,
- 3 jajka,
- 60 ml (1/4 szkl.) mleka,
- 180g (ok. 1 1/4 szkl.) mąki,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli

*na nadzienie różane:
- 5 łyżek marmolady różanej

*na kremowe różyczki:
- 300g serka mascarpone,
- 2 łyżki śmietanki kremówki,
- cukier puder "do smaku" (od 1 łyżki wzwyż ;)),
- czerwony lub różowy barwnik spożywczy w proszku lub żelu

Wykonanie:
1) Robimy kapkejki: w większej misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę.
2) Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i nastawić piekarnik na 180C.
3) Do masy dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
4) Dodać wodę różaną i zmiksować.
5) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
6) Miksując na niskich obrotach, do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę i mleko, w trzech partiach, zaczynając od mąki i kończąc na niej.
7) Wypełnić papilotki otrzymaną masą, mniej więcej do 3/4 wysokości.
8) Piec 16-17 min., do tzw. suchego patyczka.
9) W międzyczasie w małej misce rozgnieść widelcem marmoladę.
10) Robimy krem: w umytej misce :) zmiksować mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem.
11) Dodać kremówkę i zmiksować.
12) Dodać odrobinę barwnika spożywczego i zmiksować.
13) W wystudzonych kapkejkach najpierw zrobić otwory wykrawaczem lub łyżeczką do grejpfrutów i wypełnić je marmoladą różaną.
14) Rękaw cukierniczy napełnić kremem i wyciskać różyczki na wystudzone kapkejki.
Smacznego!






I już tradycyjne ujęcie z przekroju-pionowego-prawego-półprofilu ;)


11 komentarzy:

  1. prawdziwe arcydzieła. jestem pod wielkim wrażeniem, są piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe i duże dziewczynki w zachwycie. Jestem i ja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze i piękne, takie do patrzenia choć w smaku zapewne równie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczności, kuszą swym wyglądem, na jednej nie może się skończyć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne :) Prezentują się niezwykle efektownie :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...