wtorek, 18 września 2012

Jabłka pod kruszonką - Apple crumble {UK}


Spróbowałam i zamarłam.
Jak coś tak banalnego i prostolinijnego może tak niebiańsko smakować?!
Do tej pory z trudem dochodzę do siebie...
Rewelacyjny przepis. Absolutnie aromatyczne, cieplutkie, chrupiące danie...zdecydowanie ląduje w czołówce mojego jesiennego Top 10 ;)
Pochodzi z Wysp i podaje się je jeszcze cieplutkie, z bitą śmietaną ^ ^ lub lodami. 
Mmmm.......Polecam przeserdecznie!

Przepis z BBC Food. Proporcje zmniejszone - dopasowane do wymiarów mojego naczynia :) (okrągłe o średnicy 22cm).

Przepis na: 6-8 porcji. Przygotowanie: 18min. Pieczenie: 40-45min (ja piekłam 35min.)

Przyrządy kuchenne:
- naczynie żaroodporne (moje było o średnicy 22cm i relatywnie płytkie),
- 2 miski

Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 240g (1 2/3 szkl.) mąki,
- 180g (ok. 1 szkl.) brązowego cukru (w dwóch porcjach: 140g + 40g),
- 160g masła (temp. pokojowa) + trochę do wysmarowania formy,
- niecała łyżka mąki,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli

Wykonanie:
1) W większej misce dokładnie wymieszać mąkę, sól i większą porcję (ok. 3/4 szkl.) cukru.
2) Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mąki i palcami wcierać w mąkę, tworząc kruszonkę.
3) Piekarnik nastawić na 180C.
4) Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda, pokroić w jednocentymetrową kostkę i umieścić w drugiej misce.
5) Posypać je mniejszą porcją (ok 1/4 szkl.) cukru, mąką i cynamonem, i delikatnie acz dokładnie wymieszać.
6) Naczynie wysmarować masłem.
7) Jabłka przełożyć do naczynia, wyrównać i posypać obficie kruszonką.
8) Piec 35-45min, aż kruszonka trochę zbrązowieje a mieszanka jabłkowa zacznie lekko bulgotać :)
9) Wyciągnąć, nieco ostudzić. Można (ale nie trzeba;)) podawać z sosem custard, bitą śmietaną lub lodami. 



2 komentarze:

  1. Kasiu przepysznie wyglada to ciasto, musze jutro zrobic:) zapraszam . P.s. znalazlam cie na Youtube:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, chyba pomyłka ;) ale dziękuję i też zapraszam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...