poniedziałek, 19 stycznia 2015

Bułeczki cynamonowe à la Cinnabon {Szwecja/USA}




O matko, o matko! Wyszły niemalże identyczne! (Niemalże, bo któż wie co jest w tajemnym przepisie legendarnych bułeczek z Cinnabon ;)). Pyszne, ciepłe, aromatyczne i TA POLEWA... Boska. Jeśli kiedyś próbowaliście tych (nota bene) amerykańskich bułeczek szwedzkiego pochodzenia, to dobrze wiecie z czym macie do czynienia. Cynamonki są słodkie. Mega słodkie. Uprzedzam, żeby bez kawy/gorzkiej herbaty do nich nie podchodzić. Natomiast kiedy już się zaopatrzycie w swój preferowany napój bezzwłocznie i natychmiastowo sięgnijcie po bułeczkę. Raj dla cynamomaniaków. Polecam!

Przepis z tej strony, z moimi drobnymi zmianami.

Przepis na: 12 bułeczek. Przygotowanie: 1 h 25 min. + 2,5 h na rośnięcie ciasta. Pieczenie: 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,
- mikser ze spiralnymi końcówkami (w KitchenAidze końcówka z hakiem),
- blacha o wymiarach ok. 32x22cm,
- rondelek lub mikrofalówka,
- wałek,
- papier do pieczenia,
- czysta ściereczka

Składniki:
*na bułeczki:
- 1 1/2 łyżeczki drożdży instant,
- 1/4 szkl. maślanki (temp. pokojowa),
- 2 jajka,
- 7 łyżek (100g) miękkiego masła (6 do ciasta, 1 łyżka do wysmarowania miski),
- 1/2 szkl. (110g) cukru,
- 5 - 5 1/2 szkl. (800-880g) mąki,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 szkl. ciepłej wody

*na nadzienie:
- 330g (1 1/2 szkl.) cukru trzcinowego (najlepiej drobnego, ale zwykły tez jest ok),
- 2 łyżki cynamonu,
- 100g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

*na polewę:
- 125g serka mascarpone,
- 1 szkl. (170g) cukru pudru,
- 50g miękkiego masła,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1) Do dużej miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i suche drożdże. Wymieszać dokładnie i odstawić na 5-10 min, aż zaczną się tworzyć bąbelki.
2) W rondelku lub mikrofalówce rozpuścić 6 łyżek masła i ostudzić je.
3) W mniejszej misce wymieszać 4 szkl. (640g) mąki z solą (2 łyżeczki).
4) Do mieszanki drożdżowej dodać ostudzone masło, maślankę i jajka, i zmiksować.
5) Miksując na niskich obrotach, dodawać partiami mąkę. Po wykorzystaniu 4 szkl. mąki trzeba sprawdzić czy ciasto klei się do boków miski. Jeśli tak - trzeba dodawać jeszcze po pół szklanki mąki, aż ciasto będzie sprężyste i niekleiste (w KitchenAidzie zacznie samo formować się w kulę w czasie miksowania - ja zużyłam 5 szklanek mąki). Miksować jeszcze przez 5 min. na niskich obrotach lub ugniatać na posypanej mąką stolnicy.
6) (Jeśli ciasto było do końca miksowane, wyłożyć je teraz na posypaną mąką stolnicę i chwilę ugniatać). Z ciasta uformować kulę. Miskę umyć i powycierać.
7) Pozostałą łyżką masła wysmarować wnętrze miski i włożyć do niej ciasto.
8) Przykryć miskę czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

9) W międzyczasie w mniejszej misce wymieszać cukier trzcinowy, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Odstawić.
10) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, tak, żeby pokrywał też boki blachy.
11) Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 cm w pionie x 60 cm w poziomie.
12) Rozsmarować miękkie masło palcami po rozwałkowanym cieście, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca wzdłuż dolnego dłuższego boku.
13) Posypać ciasto mieszanką cukru i cynamonu na całej powierzchni posmarowanej masłem (bez dolnego "czystego" paska). Delikatnie przejechać wałkiem po cieście, przygniatając sypkie składniki nadzienia do masła.
14) Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając od górnego, dłuższego boku, zwijając w swoją stronę aż do "czystego"paska.
15) Pokroić rulon na pół, potem każdą połowę znowu na pół, a każdą ćwiartkę na 3 części. Układać na blasze "wnętrzem" do góry, zachowując nieco odległości między bułeczkami.
16) Blachę przykryć czystą ściereczką i odstawić bułeczki do wyrośnięcia na min. 1 h.

17) Ok. 10 min przed końcem tego czasu nastawić piekarnik na 180C.
18) Piec bułeczki 20 min., aż się ładnie zarumienią.
19) W międzyczasie umyć i powycierać mniejszą miskę, i umieścić w niej mascarpone i masło. Zmiksować na puszystą masę.
20) Dodać cukier puder, sok z cytryny, sól i ekstrakt waniliowy, i zmiksować na gładką polewę.

21) Upieczone bułeczki odstawić na kilka chwil, żeby lekko ostygły, następnie łyżeczką posmarować wszystkie połową ilości polewy. Odczekać kilka minut, aż jeszcze trochę ostygną i posmarować resztą polewy.
Można też najpierw je oddzielić od siebie i posmarować raz i drugi raz.

Najlepsze jeszcze ciepłe, koniecznie z kawą lub herbatą :) Smacznego!







14 komentarzy:

  1. Coś wspaniałego!!!! Jadłam te konkretne ze zdjęcia (jakie to szczęście mieć taką Mistrzynię za sąsiadkę:)) i nie różnią się niczym (choć są chyba nawet lepsze!) od bułeczek z Cinnabon. No to posłodziłam pod słodkim postem;) ale to cała prawda! Pozdrawiam. E.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Cinnabon, a te bułeczki wyglądają równie pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Nie ma to jak jeszcze taka ciepła z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami kupuje w piekarni za rogiem...
    Specjalnie mojego serca prawde mowiac nie podbily...
    ALE na pewno nigdy nie wygladaly tak smacznie i apetycznie, jak te na zdjeciach!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie!! Na pewno wypróbuje przepis :) Zapraszam do mnie, jutro pojawi sie mój przepis na bardzo dobry cynamonowy sernik!! :)
    http://karolinalysikowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na dwie blacy. Na jedna wychodza za wysokie

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam mini wersję na dwie blachy wyszły PRZEPYSZNE! Jeszcze lepsze niż w Cinnabon :) Wielkie dzięki za przepis !!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. ZROBIONE! Moja córka, która miała okazje spróbować prawdziwych cinnabonow stwierdziła ze te sa IDENTYCZNE :)) dziękuje za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka !!! Sa prawie identyczne w smaku co orginal a naprawde dlugo szukalam tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Za-Rą-Bi-Ste :) wielkie dzięki za przepis. Tyłek 2 cm szerszy ale warto było :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis! Są genialne! Dokładnie takie jak z cinnabon! Tylko dlaczego mają tyle kalorii?!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy ciasto po upieczeniu wychodzi miękkie i puszyste? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy drożdże instant można zastąpić zwyklymi?

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...