poniedziałek, 23 czerwca 2014

Tarta cytrynowo-truskawkowa



Chciałam zacząć patetycznym 

"Sezon owocowy w pełni"

...po czym uświadomiłam sobie, że a) truskawki już się kończą (ich średnia cena 4zł/kg nie wróży niczego dobrego), b) malin <3, jagód <3, jeżyn <3 i porzeczek jeszcze nie ma (przynajmniej u mnie), więc...nie. Nie zacznę tak. Powinno być raczej

"Dopóki mamy truskawki"

czym prędzej wypróbujmy poniższy przepis na truskawkowo-cytrynowe szaleństwo - tartę z musem cytrynowym, truskawkami i bezą szwajcarską. Kruche, kwaskowe, słodkie, megasłodkie. 
Do spodu użyłam pełnoziarnistych (lub "pełnoziarnistych", kto to tam wie) herbatników, ale można użyć innych ciasteczek, które należy potem tłuc, bić, gnieść, kruszyć, niszczyć, miażdżyć na wszelkie możliwe barbarzyńskie sposoby (po co wyżywać się na mężu, skoro można na słodyczach?)...albo po postu na spokojnie zemleć w blenderze.
Mus, tak na dobra sprawę, może być też limonkowy (w ogóle cała tarta poniekąd nawiązuje - moim zdaniem - do key lime pie). Także jeśli ktoś większą sympatią darzy limonki, nie będę stała Wam na drodze ku szczęśliwości.
A niech to! Nawet jeśli ktoś się uprze, może użyć innych owoców (kto Wam broni?). Wolicie czereśnie? Brzoskwinie? Spoko. Też będzie pysznie.
Co do bezy szwajcarskiej...cóż. Gdzieś musiała się skończyć elastyczność przepisu ;) Ale wielbicielom połączeń słodko-kwaśnych i tak się spodoba. Polecam!

Przepis od Marthy Stewart.

Przepis na: 10-12 kawałków. Przygotowanie: ok. 40 min. Pieczenie: łącznie 35-40 min. Chłodzenie: łącznie min. 3 h 30 min.

Przyrządy kuchenne:
- tortownica o średnicy 20cm,
- blender,
- rondel,
- wyciskacz do cytrusów,
- 2 miski,
- mikser,
- miseczka,
- sitko

Składniki:
*na spód:
- 80g herbatników,
- 1/4 szkl. cukru,
- 5 łyżek masła + trochę do wysmarowania,
- 1/4 łyżeczki soli

*na nadzienie:
- 400g mleka skondensowanego słodzonego (z puszki),
- 4 cytryny,
- 2 duże żółtka,
- 1 duże jajko,
- 1/4 łyżeczki soli

*na dekorację:
- 3 duże białka (w temp. pokojowej),
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 30-35dag truskawek

Wykonanie:
1) 5 łyżek masła roztopić i ostudzić.
2) Blachę wysmarować pozostałym masłem.
3) Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny piasek (powinno wyjść 1 1/3 szkl.).
4) W misce wymieszać herbatniki, cukier, stopione masło i sól i wylepić mieszaniną spód i boki tortownicy. Przycisnąć dokładnie wypukłą częścią łyżki. Włożyć do zamrażalnika na 30 min.
5) W międzyczasie umyć, odszypułkować i osuszyć truskawki i pokroić na połówki i ćwiartki.
6) Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok (powinno wyjść 2/3 szkl., 2 łyżeczki zachować do bezy szwajcarskiej).
7) Piekarnik rozgrzać do 180C. Spód wyjąć z zamrażalnika i piec 10 min., wyciągnąć, po czym zmniejszyć temperaturę do 160C.
8) Miskę umyć i zmiksować w niej mleko skondensowane, sok z cytryny, żółtka i całe jajko, i sól.
9) Wylać nadzienie na jeszcze ciepły spód i piec 25-30 min, aż środek się zetnie. Ostudzić do temperatury pokojowej i chłodzić w lodówce przez min. 3 h.
10) Truskawki wrzucić do miski, posypać 2 łyżkami cukru, polać sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 30 min.
11) Czas na bezę szwajcarską: do rondla nalać wrzątek i wstawić go na średni ogień. 
12) Do absolutnie czystej i suchej miski wsypać resztę cukru, dodać 3 białka, umieścić miskę na rondlu z wrzątkiem (tak by spód miski nie dotykał wody) i miksować aż cukier się rozpuści, a mieszanina jest ciepła w dotyku - ok. 2-3 min.
13) Zdjąć miskę z rondla i miksować na wysokich obrotach jeszcze ok. 9 min., aż powstanie sztywna, lśniąca piana.
14) Wyciągnąć tartę z lodówki, posypać wierzch truskawkami, udekorować bezą szwajcarską. Można opcjonalnie podpalić ją gdzieniegdzie palnikiem do crème brûlée.
Smacznego!






4 komentarze:

  1. świetna i jeszcze pod pierzynką, super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu fenomenalnie! Będę musiała taką zrobić, póki są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę podobna do mojej - pięknie się prezentuje :):):)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...