wtorek, 4 września 2012

Lukrowane koniki morskie


Urocze koniki morskie na pożegnanie lata... ;C
Kruche ciasteczka pokryte lukrem na bazie białek. Ciut czasochłonne, ale dające nieskończenie dużo możliwości. Przepis na każdą okazję - trzeba tylko dobrać odpowiednią wykrawaczkę i kolor barwnika :) Znikają w mgnieniu oka! Wypróbujcie!

Przepis na ciasteczka od JoyOfBaking (robiłam z połowy porcji). Rewelacyjny tutorial o tym jak zrobić lukier i ozdobić nim ciasteczka od CakeJournal.

Przepis na: 1 blachę (ok. 20) ciasteczek. Przygotowanie: ok. 1 h 30 min + 1 h 15 min. chłodzenia w lodówce + noc stygnięcia lukru. Pieczenie: 8-10 min. 

Przyrządy kuchenne:
- 3 miski,
- mikser (z końcówkami do ubijania i spiralnymi),
- sitko,
- wałek do ciasta,
- blacha,
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza,
- wykrawaczka w dowolnym kształcie,
- worek cukierniczy z końcówką o średnicy max. 2 mm lub plastikowy pojemnik do dekoracji,
- drewniana wykałaczka

Składniki:
*na ciasteczka:
- 130g (1 szkl.) mąki + trochę do posypania stolnicy,
- 113g (pół kostki + 1 łyżka) masła w temp. pokojowej,
- 30g (2 czubate łyżki) cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli

*na lukier:
- 1 białko,
- 1 2/3szkl. cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie),
- barwnik spożywczy (opcjonalnie),
- kilka łyżek trochę wody

Wykonanie:
Ciasteczka:
1) W jednej misce przesiać przez sitko cukier puder. Odstawić
2) W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, Odstawić.
3) W trzeciej misce zmiksować masło (ok. 1 min.).
4) Do masła dodać cukier puder i zmiksować (ok. 2 min.).
5) Dodać ekstrakt waniliowy.
6) Dodać mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników.
7) Uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię spożywczą.
8) Włożyć do lodówki na 1 h.*
9) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
10) Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto, na grubość 5 mm.
11) Wykrawać ciasteczka i układać na blasze.
12) Blachę wstawić do lodówki na 15 min.
13) Piekarnik nastawić na 180C.
14) Ciasteczka piec 8-10 min., aż się leciutko zarumienią. Wystudzić.

*W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce można przygotować lukier.

Lukier gęsty/sztywny (na kontury ciasteczek):
1) W misce przesiać cukier puder przez sitko. Odstawić.
2) W drugiej misce zacząć ubijać białko (z sokiem z cytryny), mikserem ze spiralnymi końcówkami.
3) Dodawać po łyżce cukru pudru do masy i cały czas miksować.
Lukier powinien być na tyle sztywny, żeby końcówki miksera wyciągnięte z masy pozostawiały po sobie "kolce", takie jak na tym zdjęciu.
4) Dodać trochę barwnika spożywczego, za pomocą drewnianej wykałaczki i zmiksować.
5) Dwie łyżki otrzymanego lukru nałożyć do worka cukierniczego i odstawić.
Z reszty lukru zrobimy jego rzadszą wersję.

Lukier rzadki/płynny (na wypełnienie ciasteczek):
1) Do lukru sztywnego dodajemy po łyżce wody (łącznie 2-4 łyżki), cały czas miksując, aż lukier będzie swobodnie spływał z łyżki, tak jak tu
2) Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 30min., by lukier trochę "odpoczął" i ujawniły się wszystkie pęcherzyki powietrza powstałe przy mieszaniu go z wodą. Przed nałożeniem go do worka cukierniczego delikatnie mieszamy lukier łyżką.

Ozdabianie ciasteczek:
1) Wystudzone ciasteczka najpierw ozdobić gęstym lukrem tworząc kontury kształtów.
2) Odczekać kilka minut, by lukier zasechł.
3) Następnie wypełnić środki ciasteczek płynnym lukrem (przy bardziej zaawansowanych kształtach można sobie pomóc drewnianą wykałaczką, by dotrzeć do wszystkich zakamarków ciasteczek). Ewentualne pozostałe pęcherzyki powietrza od razu przekłuć wykałaczką.
4) Odstawić na noc do zastygnięcia.
5) Rano można ewentualnie dokończyć dekorację sztywnym lukrem.



Wersja dla leniwych ;D przy użyciu tylko płynnego lukru.

No i tyle! Obiecuję, że Wasza praca będzie słodko wynagrodzona satysfakcją, uniesieniami smakowymi i uśmiechami :)

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Urocze :) I dzięki za przepis na lukier do ozdabiania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D też się cieszyłam jak go znalazłam ;)

      Usuń
  2. Piękne artystyczne pyszności <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne! Aż szkoda by było je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej zakochałam się w tym blogu! Jak tu słodko i ślicznie, a koniki obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No słodkie do potęgi !Urocze pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięękne ! A ja tak kocham koniki morskie, że aż chciałam sobie jednego wytatuować ( co pewnie zrobię w chwili słabość) : )
    Powiedz mi, skąd więzłaś taka cudowna foremkę : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, dziękuję ^ ^ foremkę kupiłam albo na aledobre.pl albo na tortownia.pl - już nie pamiętam ;/ (w tej chwili chyba jej niestety nie mają, ale trzeba zaglądać ;)). P.S. Uroczy pomysł na tatuaż! ^ ^

      Usuń
    2. Będę szukać ; ) Muszę mieć taką foremkę <3

      Usuń
  7. Dziękuję wszystkim za miłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...