czwartek, 18 kwietnia 2013

Kapkejki chałwowe


Nie mogło ich zabraknąć na blogu. Inaczej sernik czułby się samotny ;)
Pyszne i proste w wykonaniu kapkejki chałwowe. Z chałwą w cieście i chałwą w kremie. Niebo. Polecam!
 
Przepis na: 12 kapkejków. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 16-17 min.

Przyrządy kuchenne:

- blacha na muffinki,
- papilotki lub trochę masła do wysmarowania formy,
- 2 miski,
- miseczka (na mleko),
- mikser,
- worek cukierniczy z tylką

Składniki:
*na kapkejki:
- 60g chałwy,
- 60 ml (1/4 szkl.) mleka,
- 110g miękkiego masła,
- 130g (2/3 szkl.) cukru,
- 3 jajka,
- 160g mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli

*na krem:
- 500g mascarpone,
- 180g chałwy

Wykonanie:

1) Robimy babeczki: Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
2) Piekarnik nastawić na 180C.
3) W większej misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę (ok. 2-3 min.)
4) Dodawać po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
5) Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
6) W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
7) W miseczce rozgnieść widelcem chałwę i wymieszać z mlekiem.
8) Miksując na niskich obrotach, dodawać do masy na przemian mąkę i mleko, zaczynając od wymieszanej mąki i kończąc na niej. Mieszać krótko - tylko do połączenia składników.
9) Wypełnić papilotki otrzymaną masą, mniej więcej do 2/3 wysokości.
10) Piec przez 16-17 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić całkowicie.

11) W międzyczasie przygotować krem: w misce rozgnieść widelcem chałwę, dodać mascarpone i zmiksować.
12) Napełnić worek cukierniczy otrzymanym kremem i ozdabiać wystudzone babeczki.
Smacznego!





13 komentarzy:

  1. Podwojnie chalwowe! Jako wielbicielka chalwy musze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... Właśnie takiego przepisu szukałam! Jeszcze dodałabym jakieś kwaśne nadzienie np dżem porzeczkowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale urocze te babeczki! O smaku nie wspomnę, bo wiadomo, że jest niebiański :))

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne babeczki:) wyglądają lepiej niż z cukierni:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne i na pewno smakują pysznie!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, szkoda,że obecnie niestety nie mam dostępu do chałwy:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Chapnęłabym te kapkejki razem z sernikiem za jednym posiedzeniem, hahah ;) KOCHAM chałwę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś mnie ta chałwa kusi dzisiaj ze wszystkich stron. To chyba jakiś znak ;) Twoje babeczki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wlasnie dzieki sernikowi pokochalam chalwe..
    Ale dzieki tym cupcakeom moja milosc bije do niej ze 2 razy mocniej hahaha :D
    Cudne! <3

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...