poniedziałek, 29 października 2012

Cake pops dyniowe



Nie obchodzę Halloween, ale muszę przyznać się do słabości wobec halloweenowych motywów ;) Co roku mnie absolutnie rozkładają na łopatki ;) Lampiony dyniowe, śmieszne straszne kostiumy, "okropne" dekoracje - nie mogę się powstrzymać od uśmiechu na ich widok. A gdy już widzę halloweenowe pomysły na słodkości - ochom i achom nie ma końca. Ergo, proste i dość popularne w blogosferze ;) cake pops w kształcie dyń. Żeby były w 100% dyniowe proponuję zrobić je z ciasta dyniowego, np.tego. Straszliwie polecam ;)
Proporcje pożyczone stąd.

Przepis na: ok. 25 cake pops. Przygotowanie: ok. 1 h 5  min. Chłodzenie: łącznie 30 min.

Przyrządy kuchenne:

- 25 patyczków do lizaków (można też użyć drewnianych patyczków do lodów lub nieco "skróconych" patyczków do szaszłyków), 
- miska,
- blacha, 
- 2 rondle lub rondel i szklana miska, 
- mikser (opcjonalnie),
- folia spożywcza,
- papier do pieczenia, 
- łyżeczka,
- kawałek styropianu,
- drewniana wykałaczka,
- nożyczki (opcjonalnie)

Składniki:
- 400g ulubionego suchego ciasta (np. dyniowe :), babkowe, biszkoptowe, czekoladowe... lub gotowego spodu do tortu :)),
- 200g serka mascarpone,
- 250g ulubionej czekolady (lub candy melts) do obtoczenia,
- 3 łyżeczki Planty,
- kostka gorzkiej czekolady,
- zielony lukier plastyczny

Wykonanie:
1) Przygotować trochę miejsca w zamrażalniku :)
2) Ciasto pokruszyć do miski i dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone (można sobie pomóc mikserem).
3) Ostrożnie zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
4) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5) Wyjąć ciasto; za pomocą łyżeczki brać porcje ciasta, formować w kulki. Można też nadać dyniom bardziej realistycznego kształtu ;) - ja je trochę spłaszczyłam i nożyczkami robiłam "rowki" - po obtoczeniu w polewie będą delikatnie widoczne.


6) Włożyć znów do zamrażalnika na kolejne 15 min.
7) W międzyczasie uformować z zielonego lukru plastycznego krótkie dyniowe ogonki.
8) Większy rondel wypełnić wodą na wysokość ok. 2,5 cm i postawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia.
9) Candy melts wsypać do mniejszego rondla lub szklanej miski i położyć na rondel z gotującą się wodą. Mieszać, aż czekoladki się rozpuszczą; w międzyczasie dodać Plantę - dzięki niej polewa będzie rzadsza i dekorowanie cake pops będzie łatwiejsze.
10) Wyciągnąć dynie z zamrażalnika.
11) Końcówki patyczków do lizaków moczyć w polewie i wtykać w dynie, nie dalej niż do ich połowy.
12) Zanurzać dynie w polewie, nie mieszając(!) i delikatnie strzepując nadmiar.
13) Od razu mocować ogonki i wbijać cake pops do styropianu.
14) Kostkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
15) Gdy polewa stwardnieje, maczać końcówkę wykałaczki w czekoladzie i malować dyniom oczy i usta :)





4 komentarze:

  1. Swietne! Straszliwie Słodkiego Halloween!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fantastyczne!!! Moje dziecko byłoby zachwycone :)
    Zdolniacha z Ciebie :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyjątkowo śliczne : )
    Zapraszam do mnie na konkurs z Halloween'owymi słodyczami : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się, że każda dynia ma inną minkę. Aż strach jeść takie miniaste potworki. ;)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...