poniedziałek, 5 listopada 2012

Parkin {UK}


Remember, remember,
The Fifth of November,
Gunpowder treason and plot;
For I see no reason
Why Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

Pamiętaj, pamiętaj, bo data to święta,
Gdy spisek wykryto prochowy.
5 listopada wydała się zdrada,
W pamięci tę datę zachowaj.
(polskie tłum. z filmu "V jak Vendetta")

Parkin - północnoangielskie ciasto, tradycyjnie przez Brytyjczyków spożywane 5 listopada, w rocznicę spisku prochowego Guy'a Fawkesa (Guy Fawkes Night), ale nie tylko - wygląda dość niepozornie. Wygląda. Ale wierzcie mi, dawno nie jadłam ciasta o tak bogatym smaku. Takie piernikowo-miodowo-owsiane brownie. Jest piekielnie dobre. Wilgotne, lekko klejące, aromatyczne. Najlepsze po trzech dniach od upieczenia, trzymane w szczelnym pojemniku. Gorąco polecam ;)
Oryginalny przepis tu.

Przepis na: 1 kwadratową blachę (ok. 16 kawałków). Przygotowanie: 21 min. Pieczenie: 1,5 h.

Przyrządy kuchenne:
- kwadratowa blacha o boku 20-22 cm,
- rondel,
- duża miska,
- miseczka

Składniki:
- 110g (ok. 1/2 szkl.) ciemnego brązowego cukru (najlepiej muscovado, ja użyłam trzcinowego),
- 55g (mniej niż 1/4 szkl.) melasy trzcinowej,
- 200g (ok. 2/3 szkl.) golden syrupu,
- 120g (1 szkl.) płatków owsianych,
- 220g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 200g (ok. 1 1/4 szkl.) mąki,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mleka,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki/piernika

Wykonanie:
1) Blachę wysmarować masłem.
2) W rondlu, na średnim ogniu, rozpuścić masło, brązowy cukier, melasę i golden syrup. Tylko rozpuścić i wymieszać, nie zagotować.
3) Piekarnik nastawić na 140C.
4) W dużej misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
5) Stopniowo dodawać ciepłą masę maślaną, mieszając (drewnianą) łyżką lub szpatułką. Wymieszać dokładnie.
6) Jajka roztrzepać w miseczce i stopniowo dodawać do masy, po kilka łyżek (jeśli wlejemy wszystko od razu do ciepłego ciasta jest ryzyko, że zrobi nam się jajecznica ;) tego nie chcemy).
7) Dodać mleko i wymieszać.
8) Masę wylać do blachy i piec 1,5 h.
9) Wyjąć, wystudzić, pokroić, (zjeść od razu ;) lub) włożyć do szczelnego pojemnika, choć na 2 dni (najlepiej 3 do 7) - po tym czasie parkin ma jeszcze bogatszy smak, jest jeszcze bardziej wilgotny i klejący. 
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Warto wspomniec, ze to ciasto jest mocno zwiazane z Yorkshire i to wlasnie to hrabstwo uwaza sie za miejsce jego pochodzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam tego ciasta. Przepis wygląda bardzo ciekawie.....

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwszy raz słyszę o takim cieście, ale zapowiada się smacznie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Remember, remember the Fifth of Movember? Może z okazji Movember ciasto powinno mieć lukrowane wąsy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam ostatnio przepisu na to ciasto :) Wypróbuję może Twój :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...