czwartek, 3 lipca 2014

Szwarcwaldzka Pavlova



Czy wspominałam już, że uwielbiam bezy? Tak? Przy każdym przepisie na bezę? No to powtórzę to kolejny raz: uwielbiam bezy! Za porcję tego chrupiącego-na-zewnątrz-a-miękkiego-i-lepkiego-w-środku kawałka nieba dałabym się pokroić... Dla mnie beza pod każdą postacią jest zawsze absolutnym hitem.
Przebojem ostatniego tygodnia czy dwóch, natomiast, jest poniższa Szwarcwaldzka Pavlova - czekoladowa beza, lekki krem na bazie mascarpone, wiśnie/czereśnie i czekolada na wierzchu. Robiłam ją ostatnio z trzech różnych okazji i za każdym razem degustatorzy byli zachwyceni. 
Ponieważ beza (białko) + kakao (tłuszcz) nie jest to połączenie idealne, dlatego nie spodziewajcie się, że beza urośnie w piekarniku do kolosalnych rozmiarów, jak zdarza się przy bezie białek (bez kakao) - urośnie, ale nie tak bardzo. Ale obiecuję, że nawet w wersji płaskiej będzie wywoływała ochy i achy :) Polecam!

Przepis na: ok. 8 kawałków. Przygotowanie ok. 30 min. Pieczenie: 1 h + noc studzenia w piekarniku.

Przyrządy kuchenne:
- drylownica,
- 2 miski,
- mikser,
- sitko,
- tarka o drobnych oczkach (opcjonalnie - do czekolady)
- blacha,
- papier do pieczenia,
- cyrkiel (opcjonalnie),
- ręcznik papierowy

Składniki:
- 4 białka,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 200g (1 szkl.) drobnego cukru,
- 2 łyżeczki octu,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 250g mascarpone,
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki,
- 250-300g wiśni lub czereśni
- posypka czekoladowa lub 3-4 kostki czekolady

Wykonanie:
1) Piekarnik nastawić na 150C.
2) Blachę wyściełać papierem do pieczenia; na papierze narysować koło o średnicy 18-20 cm.
3) W mniejszej misce wymieszać przesiane przez sitko kakao i cukier.
4) Białka umieścić w większej misce i ubić na sztywną pianę.
5) Stopniowo i powoli dodawać po łyżce cukru z kakao, cały czas miksując. Nie spieszmy się :)
6) Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, i krótko zmiksować.
7) Łyżką lub szpatułką nakładać masę na papier, starając się nie wychodzić poza obręb koła. Brzegi można zrobić nieco wyższe niż środek.
8) Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 120C i włożyć blachę z masą bezową.
9) Piec ok. 1 h.
10) Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę na noc.
11) Rano umyć, osuszyć i wydrylować wiśnie/czereśnie. Położyć je na ręczniku papierowym.
12) Wyjąć blachę i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia z bezy.
13) Serek mascarpone zmiksować w misce, żeby go trochę "uelastycznić";  pod koniec ubijania dodać 3-4 łyżki kremówki. Nałożyć krem na wierzch bezy.
14) Jeśli używamy czekolady, zetrzeć ją na tarce.
15) Posypać wierzch bezy owocami i wiórkami czekoladowymi lub posypką.
Smacznego! :)



1 komentarz:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...