poniedziałek, 19 maja 2014

Sangria z rabarbarem i truskawkami


Zobaczyłam przepis i zdjęcia tej sangrii i po raz kolejny zatęskniłam za latem... Urodziłam się w zdecydowanie niewłaściwej strefie klimatycznej ;) Chociaż, jak mówią, w najcieplejszym obszarze naszego kraju. Cóż, nawet we Wrocławiu pogoda nas teraz nie rozpieszcza. Jak nie leje jak z cebra to wieje, aż głowy urywa. Ale czasem udaje się załapać na porcję słońca. Wtedy odrywam się od kompa, szybko się ubieram i lecę na spacer (w międzyczasie oczywiście słońce się chowa i robi mnie w balona. Ale potem foch mu się nudzi i wychodzi zza chmurnej zasłony. Dobieram trasę tak, żeby twarz kierować ku słońcu. Okulary słoneczne ostatnio noszę tylko jako niezbędne akcesorium na głowę. Teraz kiedy promieni słonecznych jest deficyt, to łapię je garściami, powiekami, policzkami. Pochłaniam jak gąbka. Tylko czekam kiedy się zamienię w słonecznika.

A wracając do sangrii ;) tylko pomyślcie: rabarbar, truskawki, pomarańcze...szampan :) This just can't go wrong. Kiedy na dworze brak słońca, zobaczycie je w tym pełnym dzbanku*.

* - misce/wazie


Przepis od Marthy Stewart.

Przepis na: ok. 8 porcji. Przygotowanie: 20 min (+ stygnięcie rabarbaru 30 min.)

Przybory kuchenne:
- rondel,
- wyciskacz do cytrusów,
- miska (opcjonalnie),
- duży dzbanek/szklana miska/przeźroczysta waza do podania

Składniki:
- butelka szampana,
- 2 łodygi rabarbaru (moje ważyły ok. 270g),
- 2 szkl. truskawek,
- 2 pomarańcze,
- 4 szkl. schłodzonej, gazowanej wody mineralnej,
- 1/4 szkl. cukru (użyłam brązowego),
- 1/2 szkl. wody,
- kostki lodu

Wykonanie:
1) W rondlu wymieszać wodę i cukier, i doprowadzić do wrzenia.
2) W międzyczasie rabarbar umyć i pokroić w ok. 1-centymetrowe kawałki.
3) Rabarbar wrzucić do rondla z wodą, wymieszać, podgrzewać, aż woda znów się zagotuje, odstawić na 30 min.do wystygnięcia (można przełożyć do miski).
4) W międzyczasie umyć i odszypułkować truskawki, pokroić na ćwiartki i wrzucić do docelowego dzbanka/miski/wazy.
5) Pomarańcze umyć, jedną z nich pokroić na półplasterki, z drugiej wycisnąć sok - jedno i drugie dorzucić do dzbanka.
6) Jak rabarbar wystygnie dodać go do dzbanka, razem z szampanem, wodą gazowaną i lodem
7) Wymieszać i podawać :)




1 komentarz:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...