Bezglutenowa babka marchewkowa - rewelacja! Zamiast mąki pszennej - zmielone ziarna słonecznika i kaszy jaglanej. Odkrywam, że mając niedrogi młynek do kawy można w kuchni zdziałać cuda :) Babka jest pyszna, mięciutka, wilgotna i w niczym nie ustępuje tej na zwykłej mące. A jaka zdrowa! Polecam na wielkanocny stół ;)
Przepis na: 18-20 kawałków. Przygotowanie: 42 min. Pieczenie: 30-35 min.
Przyrządy kuchenne:
- elektryczny młynek do kawy,
- forma do babki z kominem,
- 2 miski,
- mikser,
- tarka o drobnych oczkach,
- rondelek
Składniki:
- 2/3 szkl. kaszy jaglanej,
- 1 szkl. ziaren słonecznika,
- 5 łyżek melasy,
- 5 łyżek golden syrupu,
- 1/2 szkl. żurawiny,
- 2 duże marchewki,
- 200g masła + trochę do wysmarowania formy,
- 4 jaja kurze (lub 12 przepiórczych),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1) Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (powinny wyjść 2 szkl. tartej marchewki). Wsypać do większej miski.
2) Masło (200g) pokroić w kostkę, włożyć do rondla, wstawić na średni ogień i lekko rozpuścić. Odstawić.
3) Formę wysmarować pozostałym masłem.
4) Słonecznik zmielić w młynku na drobną mąkę; częścią zmielonego wysypać formę, resztę dodać do marchewki.
5) Kaszę jaglaną również zmielić i dodać do marchewki.
6) Piekarnik nastawić na 180C.
7) W mniejszej misce zmiksować masło, melasę, golden syrup i jajka.
8) Do marchewki dodać żurawinę, przyprawy i sodę, i zmiksować.
9) Do suchych składników dodać mokre i zmiksować.
10) Przełożyć masę do formy na babkę i piec 30-35 min, aż brzegi ściemnieją.
Smacznego!
oooo jak zdrowo i pysznie :) ciekawe czy z buraczkami też by wyszło
OdpowiedzUsuń