wtorek, 11 lutego 2014

Walentynkowe Cookie Pops



Kolejna rzecz, którą można umieścić na patyku ;) po kulkach z ciasta i piankach marshmallows - kruche ciasteczka. Siedzenie przy nich i dziubanie ozdób - świetna frajda ;)
Wszystkim zakochanym (w słodkościach wszelkiego rodzaju ;)) romantycznych Walentynek życzę ;)

Przepis na: ok. 20 ciasteczek. Przygotowanie: ok. 1 h. Pieczenie: 2 x 12-15 min.

Przyrządy kuchenne:
- foremka (wykrawaczka) w kształcie serca,
- 20 patyczków do szaszłyków,
- worki dekoratorskie,
- mała tylka okrągła (np. Wilton #2),
- nieco większa tylka okrągła,
- miska,
- mikser,
- wałek,
- sitko,
- folia spożywcza,
- papier do pieczenia,
- 2 blachy

Składniki:
*na ciasteczka:
- 260g (2 szkl.) mąki,
- 220g miękkiego masła,
- 60g (1/2 szkl.) cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

*na lukier:
- 45g białka,
- 222g cukru pudru,
- sok z cytryny,
- barwnik spożywczy w żelu

Wykonanie:
1) Najpierw ciasteczka: masło umieścić w misce i miksować przez 1 min, na puszystą masę.
2) Dodać przesiany przez sitko cukier puder i miksować przez 2 min.
3) Dodawać po kolei ekstrakt, mąkę i sól, cały czas miksując, do połączenia składników.
4) Ciasto będzie nieco klejące (można dodać garść mąki), ale trzeba je wybrać z miski, lekko ugnieść, zawinąć w folę spożywczą, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
5) Pod koniec chłodzenia nastawić piekarnik na 180C i wyściełać blachy papierem do pieczenia.
6) Ciasto wyjąć i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
7) Wykrawać ciasteczka, przekładać je na blachę i ostrożnie wbijać w nie patyczki do szaszłyków, trafiając idealnie w środek ich grubości.
8) Piec 12-15 min. do zarumienienia.
9) W czasie gdy ciasteczka będą stygły, przygotować lukier: do miski wlać przetarte przez sitko białka i wsypać przesiany cukier puder oraz dodać 3 krople soku z cytryny
10) Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-20 min (w KitchenAidzie użyć końcówki w kształcie litery K). Opcjonalnie, dodać barwnik w żelu. W ten sposób otrzymamy gęsty lukier królewski - do wyciskania kształtów/krawędzi i wzorów/napisów "końcowych" ;)
11) Przełożyć do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wyciskać krawędzie na ostudzonych ciasteczkach. Odłożyć ok. 4 łyżki na wzory/napisy wierzchnie.
12) Aby otrzymać płynny lukier królewski (do wypełniania kształtów), do pozostałego lukru dodawać stopniowo sok z cytryny, aż lukier będzie o konsystencji przypominającej płynny miód lub szampon.
13) Przełożyć lukier do rękawa cukierniczego z ciut większą okrągłą końcówką i wypełniać po brzegi ciasteczka.
14) Jak lukier stwardnieje, dokończyć dekorowanie gęstszym lukrem, wykonując napisy i wzory na wierzchu ciasteczek.
*żeby zrobić "wtopione" serduszka/zygzaki/kopki, na płynny niezastygnięty lukier wyciskamy również płynny lukier w innym kolorze - idealnie się wtopi w tło :)*
*żeby zrobić serduszka/zygzaki/usta, najpierw wycisnąć kropki/kreski/owale, a następnie przeciągnąć wzory drewnianą wykałaczką*
Miłej zabawy!

Na zaschniętym białym lukrze wycisnęłam napis z gęstego lukru.

Dwa kolory płynnego lukru - po wypełnieniu białym lukrem, wycisnęłam kilka kropek czerwonego i od razu przeciągnęłam wykałaczką z góry na dół. Obie porcje kolorystyczne lukru muszą mieć taką samą konsystencję - płynnego miodu lub szamponu.


11 komentarzy:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...