wtorek, 12 listopada 2013

Vaniljbullar - szwedzkie bułeczki waniliowe {Szwecja}


Czas na coś szwedzkiego. Króluje prostota - w wykonaniu i w smaku. Zadziwiająco łatwe drożdżowe bułeczki z waniliowym nadzieniem, które spędzają w piekarniku aż 7 min. Zwykłe-niezwykłe. Kojące. Na rodzinne śniadanie lub podwieczorek przy jesiennej herbacie.

Przepis wzięty z ikeowej ksiązki "Fika".

Przepis na: 18 bułeczek. Przygotowanie: ok.35 min. + ok. 1 h na rośnięcie ciasta. Pieczenie: 2 x 6-8 min.

Przyrządy kuchenne:
- duża miska,
- mikser,
- miseczka,
- rondel,
- trzepaczka,
- czysta ściereczka,
- pędzel uchenny,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia,
- wałek (niekoniecznie)

Składniki:
*na bułeczki:
- 25g świeżych drożdży,
- 250ml letniego mleka,
- 440g (ok. 3 1/3 szkl.) mąki (+ trochę do posypania stolnicy),
- 75g miękkiego masła,
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli

*na krem waniliowy:
- 150ml śmietanki kremówki,
- 1 1/2 łyżki mąki,
- 1/2 łyzki drobnego cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*na przybranie:
- 25g masła,
- ok. 1/2 szkl. drobnego cukru

Wykonanie:
1) Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać lekko ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić.
2) W dużej misce zmiksować masło, jajko, cukier i mąkę.
3) Dodać mleko z drożdżami i miksować przez kilka minut, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski.
4) Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min., aż podwoi swoją objętość.
5) W międzyczasie przygotować krem waniliowy: do rondla wlać kremówkę, wsypać mąkę i cukier, i dokładnie wymieszać trzepaczką.
6) Wstawić na średni ogień i podgrzewać, cały czas mieszając. Gotować przez ok. 3 min, potem zdjąć z ognia, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
7) Do ostudzonego kremu dodać cukier waniliowy lub ekstrakt i wymieszać.
8) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
9) Stolnicę posypać mąką i przełożyć wyrośnęte ciasto.
10) Delikatnie je ugnieść, uformować w walec, podzielić na 18 kawałków i formować w kulki.
11) Każdą kulkę porządnie spłaszczyć wałkiem lub dłonią.
12) Kłaść po 1,5-2 łyżeczki kremu waniliowego na środek każdego placuszka i zacisnąć brzego mocno w sakiewkę, lekko spłaszczyć i położyć (gładkim) spodem do góry na blasze (po 9 bułeczek na blachę).
13) Pozostawić na 30-45 min. pod przykryciem do wyrośnięcia (ja przykryłam akruszem papieru do pieczenia i ściereczką).
14) Na ok. 15 min. przed końcem, nastawić piekarnik na 225C.
15) Piec bułki 6-8 min., aż się zarumienią.
16) Zostawić do wystygnięcia, a w międzyczasie rozpuścić i ostudzić masło do przybrania.
17) Smarować bułeczki masłem i posypać drobnym cukrem.
Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. Mmm, z tym kremem musiał być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam smak kanelbullar, czyli bułeczek cynamonowych, ale o tych jeszcze nie słyszałam. Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być niesamowity zapach przy pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...