sobota, 30 listopada 2013

Ciężkie ciasto czekoladowe



Jestem zakochana w tym cieście. Prawdopodobnie najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam. Jego lepkość, ciężkość i wilgotność bezlitośnie obezwładniają. Może to sprawka cukru muscovado? A przy tym jest tak proste w przygotowaniu. Genialne. Polecam gorąco!

Przepis Nigelli z książki 'Jak być domową boginią'.

Podaję proporcje na przydługą, czerwona keksówkę ikeową - wkrótce zostaną dodane równiez te dla tradycyjnej formy ;)

Przepis na: 20-25 kawałków. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min.

Przyrządy kuchenne:
- keksówka,
- 2 rondle,
- mikser,
- 2 miski,
- papier do pieczenia

Składniki:
*proporcje na keksówkę ikeową (27 x 9 cm):
- 300g cukru muscovado,
- 80g gorzkiej czekolady,
- 180g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 1 jajko + 1 żółtko (lub 2 małe jajka),
- 160g (1 szkl. + 2 łyżki) mąki,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200ml wrzątku

Wykonanie:
1) Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (rondel z czekoladą trzymać nad rondlem z gotującą się wodą i mieszać, aż czekolada się całkowicie rozpuści). Odstawić.
2) Keksówkę natłuścić masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, by zwisało go trochę po bokach.
3) Piekarnik nastawić na 190C.
4) W misce zmiksować masło z cukrem muscovado na puszystą masę.
5) Dodawać po kolei jajka (lub jajko i żółtko) i ekstrakt waniliowy, i zmiksować.
6) Wlać stopioną, lekko ciepłą czekoladę i zmiksować tylko do połączenia składników (nie chcemy napowietrzyć ciasta).
7) W osobnej misce wymieszać mąkę i sodę oczyszczoną, i dodawać ją do masy partiami, na przemian z wrzątkiem. Mieszać ostrożnie, bo ciasto może trochę chlapać ;)
8) Wlać masę do keksówki i piec 30 min., następnie zmniejszyc temparaturę do 170C i piec jeszcze 15 min.
Ciasto będzie wewnątrz lepkie, więc patyczek w nie włożony najprawdopodobniej nie wyjdzie czysty - i tak ma być :) Dodatkowo, ciasto raczej się zapadnie pośrodku - to tez normalne :)
9) Wystudzić w keksówce, następnie wyciągnąć pociągając za wystający papier do pieczenia.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Im cięższe, tym lepsze, bo więcej w nim czekoladowości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. :) pyszne ciasto! zdecydowanie pyszne !
    jakiś czas temu zamieściłam je też u siebie:
    http://www.pinkhungry.com/ciezkie-ciasto-czekoladowe/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasta nigdy za wiele :) Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się uśmiecham, tak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. ACHA :D
    *proporcje na keksówkę tradycyjną (21 x 10 cm)
    - 260g cukru muscovado,
    - 70g gorzkiej czekolady,
    - 155g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy,
    - 2 jajka,
    - 140g mąki,
    - 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    - 170ml wrzątku

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...