poniedziałek, 21 października 2013

Bakewell tart {UK}


Jak wyciągałam tartę z piekarnika,  zapach powalał na kolana...
Bakewell tart pochodzi z miasteczka Bakewell w hrabstwie Derbyshire i została podobno wymyślona przez włoskiego cukiernika pracującego w hotelu Rutland Arms. Kruchy spód posmarowany (tradycyjnie) dżemem malinowym (u mnie z czarnej porzeczki), wypełniony migdałowym biszkoptem, polany lukrem. Dobrze się piecze i dobrze smakuje :)


Przepis na: 1 tortownicę (10-12 kawałków) ciasta. Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 30 min.

Przyrządy kuchenne:
- forma na tartę lub tortownica o średnicy 22-23cm,
- miska,
- mikser,
- malakser (opcjonalnie),
- mała patelnia,
- wałek,
- sitko,
- worek cukierniczy lub mocny foliowy woreczek,
- folia spożywcza

Składniki:
*na skruchy spód:
- 175g (1 szkl. + 4łyżki) mąki (+ garść do posypania stolnicy),
- 115g zimnego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 5-6 łyżek dżemu malinowego (do posmarowania)

*na nadzienie:
- 50g mielonych migdałów,
- 60g miękkiego masła,
- 60g (1/3 szkl.) drobnego cukru,
- 1 jajko,
- 30g (1/4 szkl.) mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli aromatu migdałowego

*na lukier:
- 100g (2/3 szkl.) cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka zimnej wody,
- garść płatków migdałowych - do dekoracji

Wykonanie:
1) W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier i sól.
2) Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i posiekać nożem lub wetrzeć palcami (można również wsypać mieszankę mąki i zimne kawałki masła do malaksera i posiekać) do otrzymania "okruchów" ciasta.
3) Żółtko wymieszać w szklance z zimną wodą i dodać do masy. Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby, gdyby było za suche, stopniowo dodawać po łyżeczce zimnej wody).
4) Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 20 min. w lodówce.
5) W międzyczasie na niedużej, suchej patelni podprażyć płatki migdałowe, przez kilka minut, aż się zarumienią.
6) Miskę umyć :)
7) Formę na tartę wysmarować masłem.
8) Stolnicę posypać garścią mąki i rozwałkować na niej chłodne ciasto, do średnicy ok 28 cm.
9) Przenieść na wałku ciasto do formy i dokładnie wyściełać ją ciastem (dno i boki). Ponakłuwać gęsto widelcem.
10) Posmarować spód dżemem malinowym.
11) Piekarnik nastawić na 180C.
12) W misce zmiksować masło, cukier, jajko, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały i aromat migdałowy.
13) Nakładać nadzienie łyżką na posmarowany dżemem spód.
14) Piec ok.30 min., aż ciasto się ładnie zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.
15) W misce wymieszać widelcem przesiany przez sitko cukier puder z sokiem z cytryny, dodając po łyżeczce zimnej wody, aż lukier będzie nie za gęsty i nie za rzadki (powinien powoli spływać z widelca).
16) Przelać lukier do worka cukierniczego lub foliowego woreczka i polać zygzakowato ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. I te piękne wywijasy z lukru :))

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę ją zrobić, po prostu muszę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna tarta,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto ! Ja też dałam dżem porzeczkowy zamiast malinowego, ktory wydawał mi się zbyt słodki. http://hit2011.blox.pl/2013/04/KRUCHE-CIASTO-Z-MASA-MIGDALOWA-FRANGIPANE.html

    OdpowiedzUsuń
  5. to migdałowe nadzienie bardzo do mnie przemawia, ładnie wykonana:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...