wtorek, 30 lipca 2013

Ciastka z jagodami, precelkami i białą czekoladą


Miało być coś z malinami, ale te ciasteczka  brutalnie pokrzyżowały mi plany. Szybko im wybaczyłam ;)
W stylu amerykańskim, nawiązujące do chocolate chip cookies - duże, (w miarę) okrągłe, z jakże kuszącymi składnikami: jagody, biała czekolada, a do tego słone precelki. Mimo różnorodności, smaki świetnie się przeplatają, tworząc zgrane i całkiem ciekawe ciacho. Zabierzcie je na piknik, do pracy, na imieniny; chrupnijcie sobie przy porannej kawie lub popołudniowej herbacie. Poprawiają człowiekowi humor. True story.

Przepis z BBC Good Food.

Przepis na: 18 ciastek. Przygotowanie: 22 min. Pieczenie: 3 x 18 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 blachy,
- 2 miski,
- mikser,
- łyżka lub szpatułka,
- łyżka do lodów (opcjonalnie),
- papier do pieczenia

Składniki:
- 150g (1 szkl.) jagód,
- 50g (1 kopiasta szklanka) małych solonych precelków,
- 100g białej czekolady,
- 300g (1 1/3 szkl.) brązowego cukru,
- 175g miękkiego masła,
- 250g (1 2/3 szkl.) mąki,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli

Wykonanie:
1) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
2) Jagody umyć i osuszyć.
3) Piekarnik nastawić na 190C.
4) Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
5) Precelki połamać na mniejsze kawałki .
6) W większej misce zmiksować masło, cukier i ekstrakt waniliowy na puszystą masę.
7) Dodać jajko i znowu zmiksować.
8) W mniejszej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
9) Mąkę dodać do masła i połączyć za pomocą łyżki lub szpatułki.
10) Dodać jagody, precelki i białą czekoladę i ostrożnie wymieszać.
11) Nakładać na blachę porcje ciasta wielkości piłki do golfa, w dość dużych odstępach między sobą - najlepiej na jedną blachę nałożyć 6 kulek. Świetnie do tego się nadaje łyżka do lodów :) ale zwykła też zda egzamin.
12) Piec 18 min, aż ciasteczka lekko zbrązowieją. W międzyczasie przygotować drugą blachę ciastek.
13) Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blasze przez 10 min, aż lekko stwardnieją i potem przenieść na kratkę lub talerz.
W szczelnie zamkniętym pojemniku wytrzymają do tygodnia. Ponoć.
(Nie wiem, nie wypróbowałam, za szybko zniknęły ;))







Wpis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. pomysłowe.
    ciekawa jestem ich smaku:)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z dodaniem precelków;):) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...