poniedziałek, 22 lipca 2013

Kremowy sernik jagodowy



Pyszny, ultrakremowy sernik z jagodami. Na sezon jagodowy (bo sernikowy trwa cały rok ;)). Zobaczyłam te piękne esy floresy na stronie BBC Good Food i nabrałam ochoty na malowanie jagodami. 
Zachęcam.

Sernik najlepiej podawać schłodzony; skrobię kukurydzianą zastąpiłam mąką ziemniaczaną.

Przepis pochodzi z BBC Good Food.

Przepis na: 1 blachę sernika. Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 40 min. + 2 h studzenie w piekarniku. Chłodzenie: 3 h lub cała noc.

Przyrządy kuchenne:
- prostokątna blacha o wymiarach ok. 20 x 30 cm,
- blender/malakser,
- rondel lub mikrofalówka (do roztopienia masła),
- rondelek,
- 2 miski,
- misker,
- miseczka/szklanka,
- naczynie żaroodporne,
- dodatkowa kratka do piekarnika,
- papier do pieczenia,
- wykałaczka

Składniki:
- 100g jagód,
- 300g pełnoziarnistych herbatników,
- 900g mascarpone,
- 275g (1 1/4 szkl.) drobnego brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 140g masła,
- 200ml (1 szkl.) śmietany,
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1) Masło roztopić i ostudzić.
2) Jagody umyć.
3) Piekarnik nastawić na 200C.
4) Blachę wyściełać papierem do pieczenia.
5) Herbatniki pokruszyć do malaksera/blendera i zmielić na drobne okruchy.
6) Wsypać do miski i wymieszać z ostudzonym masłem.
7) Otrzymana masą wyłożyć spód blachy, przyciskając łyżką lub dłonią, by była bardziej zbita. 
8) Wstawić do piekarnika i piec 10 min. Odstawić do wystygnięcia.
9) Do czystego rondla wsypać jagody i 2 łyżki brązowego cukru.
10) W miseczce lub szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 1 łyżką zimnej wody i dodać do jagód.
11) Wstawić rondel na mały ogień i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
12) Zwiększyć ogień i podgrzewać 1-2 min. (od momentu, gdy masa zacznie bulgotać :)). Odstawić do wystygnięcia.
13) W dużej misce zmiksować mascarpone.
14) Dodać resztę brązowego cukru i zmiksować.
15) Dodać mąkę pszenną, jajka, śmietanę i ekstrakt waniliowy i dokładnie zmiksować.
16) Wylać połowę masy na herbatnikowy spód sernika.
17) Nałożyć łyżeczką kleksy z połowy masy jagodowej.
18) Wylać na wierzch pozostałą część masy sernikowej.
19) Ponownie nałożyć kleksy z reszty masy jagodowej i za pomocą wykałaczki formować różne esy-floresy.


20) Zagotować wodę w czajniku.
21) Wstawić drugą kratkę do piekarnika a na niej naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem.
22) Wstawić sernik i piec najpierw 10 min. w 200C, potem 30 min. w 180C, następnie trzymać godzinę w wyłączonym piekarniku i kolejną godzinę z uchylonymi drzwiczkami.
23) Doprowadzić do temperatury pokojowej i wstawić do lodówki na 3 h lub na całą noc.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Te esy-floresy na wierzchu ciasta wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł. Można napisać na cieście jakąś miłą wiadomość albo wyżyć się artystycznie i narysować coś fajnego. :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...