Oto kwintesencja słodkiej strony amerykańskiej kuchni - supersłodkie orzechowo-czekoladowe ciasteczka. I mówiąc supersłodkie mam na myśli SUPERsłodkie (patrzcie na ilość cukru!). Kluczem do sukcesu są tu chocolate chips - kropelki czekoladowe, które w przeciwieństwie do zwyczajnej posiekanej czekolady, nie rozpuszczają się w czasie pieczenia. Ciasteczka zostały z zatrważającą prędkością spałaszowane przez znajomych w pracy ;) znaczy to, że smakowały :) Polecam serdecznie! Przepis z tej strony.
Przepis na 39 ciasteczek. Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 12 min.
Przyrządy kuchenne:
- duża miska,
- mikser ze spiralnymi końcówkami,
- łyżka,
- blacha,
- papier do pieczenia.
Składniki:
- 3/4 szkl. cukru,
- trochę ponad 3/4 szkl. brązowego cukru,
- 226g miękkiego masła (1 kostka + 1 czubata łyżka),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat),
- 1 jajko,
- 2 1/4 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich,
- 350g kropelek czekoladowych.
Wykonanie:
(Orzechy grubo posiekać).
Piekarnik nastawić na 190ºC.
Brązowy cukier mocno zgniatać w szklance (lub innym naczyniu), aż wyeliminujemy wszelkie pęcherzyki powietrza - trzeba go na tyle "skompresować", żeby po usunięciu szklanki powstała "babka cukrowa" (tak jak z piasku na plaży robi się babki piaskowe ;)).
Close enough ;) |
Wsypać mąkę, sodę i sól, i wymieszać - ciasto będzie gęste i sztywne; ja najpierw wymieszałam składniki łyżką, a potem pomogłam sobie mikserem.
Wsypać orzechy i kropelki czekoladowe, i wymieszać.
Blachę wyściełać papierem do pieczenia i łyżką (lub łyżką do lodów) kłaść ciasto w odległości ok. 5 cm od siebie.
Ciasteczka po wyjęciu z pieca będą bardzo miękkie - wystarczy delikatnie dotknąć i już robi się wgniecenie. Dlatego polecam po wyciągnięciu z piekarnika parę chwil studzić na blasze, a dopiero potem przełożyć na kratkę.
Wspaniale smakują z mlekiem ;)
omg. tak, to są idealne ciastka <3 następnym razem szortbredy!
OdpowiedzUsuńOśliniłam sssię :P
OdpowiedzUsuńgdzie kupujesz czekoladowe kropelki?
OdpowiedzUsuńumówmy się ;) nie są to takie same kropelki czekoladowe jakie mają na wyciągnięcie ręki w USA, ale najczęsciej kupuję te i są bardzo OK: http://sklep.wypiekarnia.pl/kropelki-czekoladowe-do-zapiekania-100gram.html
Usuńpozdrawiam! :)