czwartek, 14 marca 2013

Kruche koniczynki


Shamrock cookies - Patrykowe/Irlandzkie spojrzenie na kruche ciasteczka. 
Mega kruche, mega rozpływające się w ustach - pyszne! Dzisiaj zabieram je do pracy ;) Polecam i Wam!
P.S. Cukier na koniczynkach jest zielony, ale jak widać - nie widać.

Przepis z Little Samrocks.

Przepis na: ok. 26 ciasteczek. Przygotowanie: 38 min. + 1 h chłodzenia ciasta. Pieczenie: 2 x 14 min.

Przyrządy kuchenne:
- wykrawaczka w kształcie koniczyny,
- 2 miski,
- mikser,
- wałek,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza

Składniki:
- 260g (1 3/4 szkl.) mąki,
- 170g miękkiego masła,
- 90g (2/5 szkl.) cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki soli,
- zielony barwnik spożywczy w żelu,
- zielony cukier kryształ (lub zwykły, biały)

Wykonanie:
1) W mniejszej misce wymieszać mąkę z solą.
2) W większej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę.
3) Dodać jajko, ekstrakt i trochę barwnika (ja dodałam max. 1/4 łyżeczki) i zmiksować.
4) Dodać mąkę i zmiksować na niskich obrotach.
5) Uformować w kulę, spłaszczyć w dysk, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
6) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
7) Piekarnik nastawić na 165C.
8) Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wykrawać koniczynki.
9) Układać je na blasze i posypać (zielonym) cukrem.
10) Piec ok. 14 min., uważając by brzegi się za bardzo nie przyrumieniły. Odstawić do wystygnięcia.
I pałaszować. Popijając herbatą. Np. zieloną ;)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale piękne! Na pewno zrobią furorę w pracy ;)
    Zapraszm Cię serdecznie do dodania swojego apetycznego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl!
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie znalazłam danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, wyglądają po prostu cudnie - nie mogę się napatrzyć :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...