Przepis nieskomplikowany, ale dający dużo frajdy ;) Jak każde robienie cake pops. A że pewnego dnia przypomniałam sobie, że powinnam jeszcze mieć trochę wspaniałego, wyśmienitego, rewelacyjnego (tak, ulubionego) likieru Baileys...nie sposób było go nie wykorzystać z okazji Dnia Św. Patryka ;) Zachęcam ;)
Oryginalne proporcje (nieco zmienione) z tej strony.
Przepis na: ok. 25 cake pops. Przygotowanie: ok. 1 h 5 min. Chłodzenie: łącznie 30 min.
Oryginalne proporcje (nieco zmienione) z tej strony.
Przepis na: ok. 25 cake pops. Przygotowanie: ok. 1 h 5 min. Chłodzenie: łącznie 30 min.
Przyrządy kuchenne:
- 25 patyczków do lizaków (można też użyć drewnianych patyczków do lodów lub nieco "skróconych" patyczków do szaszłyków),
- 2 miski,
- blacha,
- 2 rondle lub rondel i szklana miska,
- mikser,
- folia spożywcza,
- papier do pieczenia,
- łyżeczka,
- kawałek styropianu
Składniki:
- 400g ulubionego suchego ciasta (np. babkowe, biszkoptowe (najlepiej waniliowe)... lub gotowego spodu do tortu),
- 2-2,5 łyżki Baileys,
- 2-2,5 łyżki Baileys,
- 200g serka mascarpone,
- 250g dobrej jakości białej czekolady do obtoczenia,
- łyżka oleju,
- posypka, np. w kształcie koniczynek :)
- łyżka oleju,
- posypka, np. w kształcie koniczynek :)
Wykonanie:
1) Przygotować trochę miejsca w zamrażalniku.
2) W mniejszej misce zmiksować mascarpone z likierem.
2) W mniejszej misce zmiksować mascarpone z likierem.
3) Ciasto pokruszyć do miski i dokładnie wymieszać z powstałym kremem (można sobie pomóc mikserem).
4) Ostrożnie zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
5) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
6) Wyjąć ciasto; za pomocą łyżeczki brać porcje ciasta, formować w kulki.
7) Ułożyć na blasze i znów włożyć znów do zamrażalnika na kolejne 15 min.
8) Większy rondel wypełnić wodą na wysokość ok. 2,5 cm i postawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia.
9) Czekoladę połamać i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (w mniejszym rondlu lub szklanej misce nad rondlem z wrzątkiem).
10) Wyciągnąć kulki z zamrażalnika.
11) Końcówki patyczków do lizaków moczyć w polewie czekoladowej i wtykać w kulki, nie dalej niż do ich połowy.
12) Zanurzać je w polewie, nie mieszając(!) i delikatnie strzepując nadmiar.
13) Od razu dekorować posypką i wbijać cake pops do styropianu.
Enjoy ;)
Jej, dzieciakom w szkole się spodoba, zrobię z nimi :
OdpowiedzUsuńtylko bez alkoholu :P
:P :D
Usuń