poniedziałek, 11 czerwca 2012

Truskawkowe parfait


Parfait, czyli deser lodowy doskonały ;), namierzony w najnowszym numerze magazynu KUCHNIA. Przepis być może ciut wymagający, ale efekt końcowy (nie tylko SMAK, ale (dla mnie przynajmniej) moment ściągania papieru do pieczenia z kokilek) - wynagradza wszelkie trudy ;) W oryginale poziomki, ale zastąpiłam je bardziej dostępnymi (i - co tu dużo mówić - łaskawszymi dla obecnego stanu mojego portfela) truskawkami ;) Elegancja-Francja dla każdego lodożercy ;)

Przepis na: 4 porcje. Przygotowanie: 1 h 12 min. Mrożenie: 3 h.

Przyrządy kuchenne:
- 4 kokilki (sufletówki; można zastąpić innymi naczynkami w podobnym kształcie),
- miseczka (na rozgniatanie truskawek),
- 2 rondle,
- 3 miski,
- mikser,
- papier do pieczenia,
- papierowy plaster (ja użyłam taśmy klejącej dwustronnej),
- ręcznik papierowy

Składniki:
- 200g truskawek (+ kilka do dekoracji),
- 150g (ok. 2/3 szkl.) cukru,
- 40ml (ok. 4-4,5 łyżki) wody,
- 4 żółtka,
- 2 białka,
- 250ml śmietanki kremówki (musi być dobrze schłodzona),
- 1/2 laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego,
- 1 opakowanie śmietan-fixu (awaryjnie)

Wykonanie:
1) Truskawki umyć, osuszyć i podzielić na 2 części.
2) Jedną część truskawek rozgnieść widelcem w miseczce.
3) Przygotować syrop cukrowy: do mniejszego rondla wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać z 15 ml (1,5 łyżki) wody, postawić na gazie i podgrzać NIE MIESZAJĄC (inaczej nam się skrystalizuje), aż cukier się rozpuści (bańki syropu będą całkiem gładkie, bez widocznych kryształków cukru). Ważne, żeby podgrzewać tylko raz - jeśli rondel wstawimy na gaz ponownie - syrop się skrystalizuje.
4) W misce ubić żółtka na puszystą masę, dolewając syrop cienką strużką. Masa żółtkowa powinna podwoić swoją objętość i zmienić kolor na bladożółty.


5) Z pozostałego cukru i wody przygotować drugą porcję syropu, w drugim rondlu (wsypać, wymieszać, dopiero potem wstawić na gaz i już NIE MIESZAĆ; podgrzewać aż cukier się całkiem rozpuści).
6) W kolejnej misce ubić białka na pianę, pod koniec ubijania dodać cienką strużką drugą porcję syropu.


7) W największej misce ubijamy śmietankę (gdyby nie chciała się ubić mimo schłodzenia, to można dodać 1 opakowanie śmietan-fixu - i po kilku chwilach powinna być sztywna).
8) W trakcie ubijania dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii lub aromat waniliowy.
9) Dodać masy: żółtkową i białkową, oraz rozgniecione truskawki i wymieszać.
10) Drugą połowę truskawek pokroić w małe kawałki i również dodać do masy, i wymieszać.
11) Przygotować kokilki: najpierw odmierzyć i wyciąć 4 kawałki papieru do pieczenia - o takich wymiarach, by okalały całe naczynka i wystawały ok. 2,5cm ponad górną krawędź. Przymocować je szczelnie(!) za pomocą papierowego plastra lub dwustronnej taśmy klejącej (jest mocniejsza niż zwykła i nie będzie się "ślizgać" po papierze).


12) Przełożyć masę do kokilek i wyrównać powierzchnię nożem.
13) Wstawić do zamrażalnika na min. 3 h.


Przed podaniem - oczywista - demontujemy naszą papierową konstrukcję ;)


Wpis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...