Na rozpoczęcie sezonu truskawkowego/piknikowego/grillowego - proste i pyszne muffinki z rabarbarem i truskawkami. Połączenie kojarzące (mi) się z latem :) Sprawdzą się w każdych okolicznościach i warunkach, nawet ekstremalnych: nie straszny im żar z grilla, wstrząsy w koszyku piknikowym, czy rozbrykane kinder party w ogrodzie. Poleca je Weronika (lat 4,5), Eliasz (lat 2), ich mamy (wiek nie gra roli) i ja ;)
Przepis na: 16 muffinek. Przygotowanie 20 min. Pieczenie: 2 x 18 min.
Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- papilotki lub trochę masła do wysmarowania formy,
- 2 miski,
- rondel lub mikrofalówka,
- łyżka
Składniki:
* suche:
- 2,5 szkl. maki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli
* mokre:
- 10 dag truskawek,
- 8-10 dag rabarbaru,
- 1/2 kostki (100g) masła,
- 1 szkl. maślanki (temp. pokojowa),
- 2 jajka (temp. pokojowa - najlepiej wcześniej je rozbić do miseczki),
- kilka kropel aromatu waniliowego (można zastąpić opakowaniem cukru wanilinowego, które dodajemy do składników suchych)
Wykonanie:
W rondlu lub kuchence mikrofalowej rozpuścić masło i ostudzić do temperatury pokojowej.
Piekarnik nastawić na 180C.
W międzyczasie umyć i oczyścić owoce (truskawki z szypułek, natomiast rabarbaru obierać nie trzeba) i pokroić je na niewielkie kawałki.
W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
W mniejszej misce wymieszać wszystkie mokre składniki (w tym owoce i ostudzone masło).
Mieszaninę mokrych składników wlać do mieszaniny suchych i wymieszać łyżką tylko do ich połączenia (ciasto ma być grudkowate!).
Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
Nakładać spore porcje ciasta (ja w zasadzie dawałam "do pełna" ;)).
Piec ok. 18 min, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i pałaszować ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz