niedziela, 27 maja 2012

Tęczowe ciasteczka


OK, nie mają może wszystkich kolorów tęczy ;) ani nie smakują jak tęcza (ponoć jest mega pikantna), ALE taka jest ich oryginalna nazwa. A ich urok, pomarańczowy aromat i cudowna kruchość rekompensują powyższe mankamenty ;) Są banalne w wykonaniu, co jest ich dodatkowym atutem, tym bardziej że zbliża się Dzień Dziecka - a skoro prawdopodobnie najlepszym prezentem dla dziecka jest nasz czas - może by wspólnie coś upichcić? :) Nie chcę przez to powiedzieć, że ciasteczka są przeznaczone wyłącznie dla dzieci - bynajmniej! Om nom nom nom...
Przepis z BBC Good Food.

Przepis na: ok 29 ciasteczek. Przygotowanie: ok. 53 min. Pieczenie: 2 x 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- miska (na ciasto),
- mała miska (na lukier),
- miseczka (na posypkę),
- mikser,
- sitko,
- tarka o drobnych oczkach,
- wyciskacz do soku,
- łyżka,
- 2 blachy,
- 2 arkusze papieru

Składniki:
* na ciasteczka:
- 300g (2 kopiaste szklanki) mąki,
- 175g miękkiego masła,
- 50g (1/4 szkl.) drobnego brązowego cukru (można zastąpić drobnym białym),
- 50g (prawie 1/3 szkl.) cukru pudru,
- 2 żółtka,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja pominęłam)

* na lukier pomarańczowy:
- 140g (1 szkl.) cukru pudru,
- ok. 3 łyżek soku z pomarańczy,
- kolorowe posypki do dekoracji

Wykonanie:
1) Pomarańczę umyć i zetrzeć na tarce jej skórkę.
2) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
3) Piekarnik rozgrzać do 180C.
4) W misce zmiksować masło, cukier brązowy i (przesiany przez sitko) cukier puder, żółtka i ekstrakt waniliowy.
5) Mikser ustawić na niskie obroty i dodać w dwóch partiach mąkę.
6) Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować.
7) Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blachę, w odstępach ok. 4 cm.
8) Piec 20 min., aż będą złociste. (W międzyczasie przygotować kolejną partię na drugiej blasze).
9) Zostawić do wystygnięcia.
10) W międzyczasie przygotować lukier: do niedużej miski przesiać przez sitko cukier puder, dodać najpierw 2 łyżki soku pomarańczowego i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać trzecią łyżkę soku. Lukier ma mieć gęstą konsystencję, nie może być za rzadki - bardziej jak miód niż jak zupa ;)
11) Gdy ciasteczka ostygną, maczać je w lukrze do połowy, a potem zanurzać w misce z posypką.
12) Odkładać na talerzyk, by lukier mógł w spokoju zastygnąć ;)
13) Przechowywać w szczelnym opakowaniu/pudełku, by ciasteczka zachowały swoją kruchość.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...