czwartek, 3 maja 2012

Cupcake'i marchewkowe


Najlepsze cupcake'i marchewkowe jakie robiłam.
Koniec, kropka.

Na tym powinnam skończyć wstęp.

Ale dodam jeszcze ;), że właśnie takiego przepisu szukałam! Babeczki są niewiarygodnie mięciutkie i absolutnie, cudownie GŁADKIE! Nieraz jak piekłam cupcake'i marchewkowe z innych przepisów, wychodziły albo zbyt tłuste, albo zbyt grudkowate (i nie była to wina orzechów włoskich ;)) - jakieś takie, że szału nie było.
Tu jest mega-szał.
Dziękuję SmittenKitchen za przepis!

Przepis na: 12 cupcake'ów. Przygotowanie: 22 min.+ 35 min. stygnięcia. Pieczenie: 16-18 min.

Przyrządy kuchenne:
- tarka o drobnych oczkach,
- 2 miski,
- mikser,
- blacha na muffinki,
- papilotki,
- worek cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
* na cupcake'i:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 2/3 szkl. oleju rzepakowego,
- 2 jaja,
- 1,5 dużej marchewki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki imbiru.
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
- 1/4 szkl. sparzonych rodzynek (opcjonalnie)

* na krem (przepis stąd):
- 250g serka mascarpone,
- 6-7 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce (powinno wyjść 1,5 szkl. tartej marchewki).
Piekarnik rozgrzać do 180C.
W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
W drugiej misce zmiksować cukier i olej rzepakowy.
Dodawać po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać/zmiksować do ich połączenia.
Wmieszać startą marchewkę (oraz ewentualnie orzechy i rodzynki).
Wypełnić papilotki otrzymana masą, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Piec 16-18 min (do tzw. suchego patyczka).

W międzyczasie przygotować krem.
W misce zmiksować serek z cukrem pudrem.

Wyciągnąć cupcake'i z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Krem przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić cupcake'i (można też po prostu wysmarować je kremem za pomocą noża :)).

Absolutnego smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Ile pojemnosci ma 1szklanka? Bo w niektorych przepisach piszesz, ze 130g, a normalnie ma 250 i nie wiem jakie wielkosci zastosowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) moja szklanka ma pojemność 220ml, a 130g - tyle waży mąka, gdy wypełnia ją po brzegi :)

      Usuń
    2. Dzieki wielkie:))

      Usuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...