Najlepsze cupcake'i marchewkowe jakie robiłam.
Koniec, kropka.
Na tym powinnam skończyć wstęp.
Ale dodam jeszcze ;), że właśnie takiego przepisu szukałam! Babeczki są niewiarygodnie mięciutkie i absolutnie, cudownie GŁADKIE! Nieraz jak piekłam cupcake'i marchewkowe z innych przepisów, wychodziły albo zbyt tłuste, albo zbyt grudkowate (i nie była to wina orzechów włoskich ;)) - jakieś takie, że szału nie było.
Tu jest mega-szał.
Dziękuję SmittenKitchen za przepis!
Przepis na: 12 cupcake'ów. Przygotowanie: 22 min.+ 35 min. stygnięcia. Pieczenie: 16-18 min.
Przyrządy kuchenne:
- tarka o drobnych oczkach,
- 2 miski,
- mikser,
- blacha na muffinki,
- papilotki,
- worek cukierniczy (opcjonalnie)
Składniki:
* na cupcake'i:
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 2/3 szkl. oleju rzepakowego,
- 2 jaja,
- 1,5 dużej marchewki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki imbiru.
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie),
- 1/4 szkl. sparzonych rodzynek (opcjonalnie)
* na krem (przepis stąd):
- 250g serka mascarpone,
- 6-7 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce (powinno wyjść 1,5 szkl. tartej marchewki).
Piekarnik rozgrzać do 180C.
W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir.
W drugiej misce zmiksować cukier i olej rzepakowy.
Dodawać po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać/zmiksować do ich połączenia.
Wmieszać startą marchewkę (oraz ewentualnie orzechy i rodzynki).
Wypełnić papilotki otrzymana masą, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Piec 16-18 min (do tzw. suchego patyczka).
W międzyczasie przygotować krem.
W misce zmiksować serek z cukrem pudrem.
Wyciągnąć cupcake'i z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Krem przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić cupcake'i (można też po prostu wysmarować je kremem za pomocą noża :)).
Absolutnego smacznego! :)
mniam !
OdpowiedzUsuńIle pojemnosci ma 1szklanka? Bo w niektorych przepisach piszesz, ze 130g, a normalnie ma 250 i nie wiem jakie wielkosci zastosowac :)
OdpowiedzUsuńHej :) moja szklanka ma pojemność 220ml, a 130g - tyle waży mąka, gdy wypełnia ją po brzegi :)
UsuńDzieki wielkie:))
Usuń