wtorek, 8 maja 2012

Crème brûlée


Ten francuski klasyk o wdzięcznie brzmiącej nazwie crème brûlée (i równie wdzięcznym znaczeniu: "przypalony krem") pewnie jest większości z Was znany: apetyczna, chrupiąca skorupka na wierzchu, skrywająca pod sobą bogaty, gęsty, śmietankowy krem...Poezja! Poniżej przepis na wersję klasyczną, bez dodatków i fanaberii, za to ze wspaniałym aromatem wanilii i karmelu. Spróbujcie koniecznie :)
(Przepis z dodatku do Poradnika Domowego - Kuchnia francuska)

Przepis na: 4 porcje. Przygotowanie: 55 min. Pieczenie: 30-40 min.

Przyrządy kuchenne:
- rondel,
- miska,
- mikser,
- 4 naczynka do crème brûlée lub sufletówki,
- większe naczynie żaroodporne,
- palnik do crème brûlée (opcjonalnie)

Składniki:
- 550ml śmietanki kremówki,
- 6 żółtek,
- 1/3 szkl. białego cukru,
- 4-5 łyżeczek brązowego cukru (można zastąpić białym),
- laska wanilii lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
Śmietankę wlać do rondla i wstawić na niewielki ogień.
Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać z niej nożem ziarenka i wszystko (laskę+ziarenka) wrzucić do śmietanki.
Mieszać od czasu do czasu.
Gdy zacznie wrzeć, odstawić i lekko wystudzić.
Wyjąć laskę wanilii.
Piekarnik nastawić na 160C.
W misce zmiksować żółtka i biały cukier.
Powoli, cienkim strumykiem wlać do nich śmietankę. Wymieszać.
Krem przelać do foremek.
Zagotować wodę.
Foremki umieścić w większym naczyniu żaroodpornym i wlać do niego wrzątek tak, by sięgał połowy wysokości foremek z kremem.
Ostrożnie wstawić do piekarnika na 30-40 min.
Wystudzić.
Posypać każdą porcję brązowym cukrem i skarmelizować za pomocą palnika.
Można również wstawić posypane foremki do piekarnika, na górną półkę, na kilka minut.

Bon appétit! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...