poniedziałek, 12 marca 2012

Cupcake'i waniliowe


Przygodę z cupcake'ami - babeczkami pokrytymi różnorakimi kremami - polecam zacząć od tego prostego przepisu na klasyczne waniliowe cupcake'i. Krem jest maślany - supersłodki. Można go z powodzeniem zastąpić kremem z mascarpone z tego przepisu. A pomysł na babeczki jest wzięty z tej fantastycznej strony (jest tam nawet filmik - jak zrobić cupcake'i krok po kroku ;)). Najsmaczniejsze oczywiście w przeciągu godziny od upieczenia ;)

Przepis na 12 cupcake'ów. Przygotowanie: 25 min. Pieczenie: 17-20 min.

Przyrządy kuchenne:
- tarka z drobnymi oczkami,
- 2 miski,
- mikser,
- blacha na muffinki,
- papilotki (ewentualnie masło do wysmarowania blachy)

Składniki:
* na cupcake'i:
- 113g (pół kostki + płaska łyżka) miękkiego masła,
- 130g (2/3 szkl.) cukru,
- 3 jaja,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat waniliowy),
- skórka starta z 1 cytryny,
- 200g mąki (1,5 szkl.) mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 60ml (1/4 szkl.) mleka

* na krem maślany:
- 230g (2 szkl.) przesianego cukru pudru,
- 113g (pół kostki + płaska łyżka) miękkiego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (również dałam aromat),
- 2 łyżki mleka,
- barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)

- dodatkowo: dowolna posypka (opcjonalnie)

Wykonanie:
Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.

Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny.
Piekarnik nastawić na 180ºC.
W większej misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę (ok. 2-3 min.)
Dodawać po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
Dodać ekstrakt/aromat waniliowy i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać skórkę z cytryny, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Miksując na niskich obrotach, dodawać do masy na przemian mąkę i mleko, zaczynając od wymieszanej mąki i kończąc na niej. Mieszać krótko - tylko do połączenia składników.
Wypełnić papilotki otrzymaną masą, mniej więcej do 2/3 wysokości. 
Piec przez 17-20 min., do tzw. suchego patyczka.

W międzyczasie przygotować krem.
Zmiksować masło na gładką masę.
Dodać ekstrakt/aromat waniliowy i wymieszać.
Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując (na niskich obrotach).
Dodać mleko i wszystko zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę (3-4 min.)
Ewentualnie dodać odrobinkę barwnika spożywczego i zmiksować.

Ozdabić kremem WYSTUDZONE cupcake'i.
Można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, albo zwyczajnego noża ;) należy je wtedy po prostu pięknie posmarować.
Na koniec ozdobić posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...