Komitywa dwóch niezawodnych, klasycznych komponentów - ciasteczek Oreo i kropelek czekoladowych. Tym razem połączyły one swoje siły, tworząc Oreo Chocolate Chip Cupcakes - w wolnym tłumaczeniu "lekarstwo na wszelkie zło".
;)
Proste w wykonaniu, a jakie pyszne!
I ten krem pachnący tak uwodzicielsko ^_^
Polecam!
Przepis na: 12 kapkejków. Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 16-17 min.
Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- papilotki lub trochę masła do wysmarowania blachy,
- blender,
- 2 miski,
- mikser,
- sitko,
- rękaw cukierniczy z dowolną tylką
Składniki:
*na babeczki:
- 12 ciasteczek Oreo,
- 100g kropelek czekoladowych,
- 110g (pół kostki + łyżka) miękkiego masła,
- 130g (2/3 szkl.) cukru,
- 3 jajka,
- 60 ml (1/4 szkl.) mleka,
- 180g (ok. 1 1/4 szkl.) mąki,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli
*na krem:
- 4-8 ciasteczek Oreo (im więcej tym krem będzie ciemniejszy)
- 250g mascarpone,
- 3-4 łyżki kremówki,
- cukier puder do smaku,
+ 12 ciasteczek Oreo do dekoracji
Wykonanie:
1) Robimy kapkejki: w większej misce zmiksować masło i cukier na puszystą masę.
2) Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i nastawić piekarnik na 180C.
3) Do masy dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
4) Dodać ekstrakt i zmiksować.
5) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
6) Miksując na niskich obrotach, do masy maślanej dodawać na zmianę mąkę i mleko, w trzech partiach, zaczynając od mąki i kończąc na niej.
7) Na koniec dodać kropelki czekoladowe i wymieszać.
3 sposoby na ciasteczka Oreo w środku babeczek:
a) kładziemy po ciasteczku na dnie papilotek i napełniamy je masą (do 3/4 wysokości),
b) dajemy łyżkę lub dwie masy, ciasteczko i znowu masę,
c) wypełniamy papilotki masą, wtykamy ciasteczko i wyrównujemy masę
8) Piec 16-17 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
9) W międzyczasie zrobić krem: w umytej misce :) zmiksować mascarpone z przesianym przez sitko cukrem pudrem.
10) Dodać kremówkę i zmiksować.
11) Ciasteczka zemleć w blenderze na piasek, dodać je do mascarpone i zmiksować.
12) Rękaw cukierniczy napełnić kremem i ozdobić kapkejki; na wierzch położyć Oreo.
Smacznego!
Co za rozpusta! Uwielbiam takie słodkości ;)
OdpowiedzUsuńKomitywa doskonała :D
OdpowiedzUsuńabsolutnie cudowne :)
OdpowiedzUsuń