Mince pie - tradycyjny brytyjski wypiek bożonarodzeniowy. Pierwsze przepisy sięgają XIII wieku. Napakowany rodzynkami, żurawinami i przyprawami :) Powiem Wam, że odgłosy żurawiny radośnie pękającej w garnku w czasie gotowania to jeden z najprzyjemniejszych dźwięków w świątecznej kuchni ^_^ Jeśli zostanie Wam trochę nadzienia (w zależności od tego jak duże zrobicie kruche spody), załadujcie je do wysterylizowanego słoika - wytrzyma w lodówce do dwóch tygodni.
Przepis od Nigelli. Przygotowanie: 50 min. + 1 h na chłodzenie ciasta kruchego. Pieczenie: 10+20 min.
Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- okrągła wykrawaczka o średnicy 9-10 cm,
- wykrawaczka w kształcie gwiazdki,
- niewielki garnek,
- tarka o drobnych oczkach,
- sitko,
- miska,
- wyciskacz do soków,
- wałek,
- folia spożywcza
Składniki:
*na ciasto kruche:
- 250g (ok. 2 szkl.) mąki,
- 100g nieco rozmiękczonego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 100g (ok. 1/2 szkl.) cukru pudru + trochę do posypania,
- 2 jajka,
- szczypta soli
*na nadzienie:
- 300g (2 1/2 - 3 szkl.) świeżej żurawiny,
- 30g (1/4 szkl.) suszonej żurawiny,
- 150g (1 szkl.) rodzynek (wymieszane różne rodzaje),
- 1 mandarynka,
- 75g (5 łyżek) brązowego cukru (można sypnąć więcej),
- 2 łyżki miodu,
- 60ml (1/4 szkl.) porto,
- 25 ml (ok. 2 łyżki) brandy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie:
1) Do miski wsypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier puder przesiany przez sitko i sól.
2) Wcierać składniki palcami lub siekać nożem do uzyskania grudek.
3) Dodać jajka i wyrabiać czubkami palców, aż ciasto będzie gładkie.
4) Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
5) Do garnka wsypać cukier, zalać porto i wstawić na średni ogień, żeby cukier się rozpuścił.
6) W międzyczasie umyć żurawinę i mandarynkę.
7) Skórkę mandarynki zetrzeć na tarce a jej sok wycisnąć.
8) Do garnka z rozpuszczonym cukrem dodać świeżą żurawinę i wymieszać.
9) Dodać cynamon, imbir, goździki, suszoną żurawinę, rodzynki oraz skórkę i sok z mandarynki i wymieszać.
10) Gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 min, aż żurawina się rozpadnie i większość płynu odparuje.
11) Odstawić i nieco ostudzić.
12) Dodać brandy, aromat migdałowy, ekstrakt waniliowy i miód, i dokładnie wymieszać.
13) Piekarnik nastawić na 180C.
14) Komory blachy na muffinki wysmarować masłem.
15) Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować chłodne ciasto na grubość ok. 3 mm.
16) Wykrawać 12 kółek i 12 gwiazdek.
17) Kółkami wyłożyć dokładnie komory blachy (nie muszą sięgać do samych brzegów), ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 min.
18) W międzyczasie wykroić gwiazdki.
19) Gdy spody się podpieczą, wyciągnąć je z piekarnika i napełnić nadzieniem.
20) Brzegi spodów zwilżyć wodą i na wierzch kłaść gwiazdki, lekko dociskając rogi do krawędzi kruchych spodów.
21) Piec 20 min. Po upieczeniu ostudzić (niekoniecznie całkowicie), posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego! :)
wyglądają świetnie! zawsze chciałam je spróbować, nie tylko zrobić, ale zasmakować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs