środa, 14 sierpnia 2013

Granita cytrynowa {Italia}


Dobre wieści. Autentyczną, prawdziwą granitę można robić bez użycia maszyny do lodów (hip hip hurra!) :) 
Deser pochodzi z Sycylii, ale znany i lubiany jest w całych Włoszech i jeszcze dalej. W zależności od regionu wyspy, różni się jego konsystencja - im bardziej na wschód tym granita będzie bardziej gładka i kremowa - i ten typ potrzebuje już sprzętu lodowego. Niech to. Trzymajmy się w takim razie zachodu Sycylii i cieszmy się orzeźwiającym smakiem granity cytrynowej mieszanej za pomocą widelca :)

Przepisy: tu i tu.
Zmodyfikowałam je trochę - z oryginalnego, z 5 cytryn granita wychodzi nieprzyzwoicie kwaśna ;)

Przepis na: 4 porcje granity. Przygotowanie: 11 min + studzenie mieszanki (max. 1,5 h). Mrożenie: 3 h.

Przyrządy kuchenne:
- rondel lub garnuszek,
- blacha o wym. tarka o drobnych oczkach,
- wyciskacz do cytrusów,
- 4 salaterki/szklanki/kieliszki do wina

Składniki:
- 3 cytryny,
- 1 szkl. cukru,
- 2 1/2 szkl. wody

Wykonanie:
1) Zrobić trochę miejsca w zamrażalniku.
2) Cytryny umyć i wycisnąć z nich sok.
3) Do rondla wsypać cukier, zalać go wodą i sokiem cytrynowym, mieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia.
4) Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
5) Mieszankę przelać do blachy i ostrożnie włożyć do zamrażalnika.
6) Mrozić przez 3 h, co 30 min dokładnie mieszać mieszankę widelcem, rozbijając co większe grudki i krusząc kryształki lodu.
Jeśli w dowolnym momencie granita za bardzo stwardnieje, wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej przez kilka minut, wymieszać widelcem, po czym znów zamrażać.
7) Przed podaniem sprawdzić czy można swobodnie nakładać granitę łyżką. W razie potrzeby wyjąć na kilka minut z zamrażalnika. Nakładać do salaterek/szklanek/kieliszków i podawać.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ja to bym chciała taka nieprzyzwoicie kwaśną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na nieprzyzwoicie kwaśną potrzeba 4-5 cytryn i 2 szkl. wody ;) reszta tak samo. Każdy ma swoje limity ;D

      Usuń
  2. Zapachniało mi sadem cytrynowym :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...