Crumble-marzenie.
Rabarbar i gruszka to połączenie nie z tej ziemi. Pyszne!
A kruszonka? Gdybym była poetką, to napisałabym do niej odę ;) Popatrzcie tylko na jej składniki... - magia.
Na ciepło. Z gałką lodów waniliowych. Cudo.
Przepis z BBC Good Food. Zmieniłam proporcje i sposób podania. Do kruszonki można śmiało sypnąć trochę cynamonu ;)
Przepis na: 6 porcji. Przygotowanie: 26 min. Pieczenie: 40 min.
Przyrządy kuchenne:
- 6 kokilek,
- 2 miski,
- tarka o drobnych oczkach
Składniki:
*na nadzienie:
- 1 1/2 dojrzałej gruszki,
- 300g rabarbaru,
- 50g (1/4 szkl.) brązowego cukru
- skórka starta z jednej pomarańczy
*na magiczną kruszonkę:
- 100g (3/4 szkl.) pełnoziarnistej mąki,
- 100g zimnego masła + trochę do wysmarowania kokilek,
- 70g (1/3 szkl.) brązowego cukru,
- 25g (2 1/2 łyżki) musli,
- 12g (czubata łyżka) płatków crunch(y)
*lody waniliowe do podania :)
Wykonanie:
1) Zaczynamy od kruszonki: wszystkie składniki kruszonki wymieszać w misce, wcierając palcami zimne masło w resztę składników, do uzyskania grubszych okruchów/grudek. Miskę wstawić do lodówki.
2) Piekarnik nastawić na 180C.
3) Kokilki wysmarować masłem.
4) Rabarbar i gruszki umyć, gruszki obrać ze skórki, wszystko pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
5) Pomarańczę umyć i jej skórkę zetrzeć na tarce.
6) W misce wymieszać wszystkie składniki nadzienia (łącznie z cukrem).
7) Rozłożyć równomiernie nadzienie między kokilki.
8) Posypać obficie kruszonką.
9) Piec 40 min, aż kruszonka się ładnie zezłoci.
10) Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 min.
Podawać ciepłe z gałką lodów :)
SUPER! Magiczna kruszonka wspaniała :) Deserek- palce lizać :) Chrupiący
OdpowiedzUsuńMówisz, że to magiczna kruszonka, tak? To koniecznie trzeba ją zrobić! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser :) Jeśli kruszonka jest magiczna trzeba to zrobić :D
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie :) Same pyszności :)
OdpowiedzUsuń