Klasyczny letni deser, którego nie może zabraknąć i na Waszych stołach ;)
Znany na Wyspach już w XIXw., tradycyjnie serwowany w czasie corocznego meczu krykieta w Eton College - jednej z najstarszych internatowych szkół męskich w Anglii. Ten słodki bałagan możecie zrobić z gotowymi (kupnymi) bezami - wtedy przygotowanie to zaledwie chwila ;) Polecam!
Przepis z Delia Online.
Przepis na: 4-5 porcji. Przygotowanie: ok. 40 min. Pieczenie (bezy): 1 h 30 min.
Przyrządy kuchenne:
- miska,
- mikser,
- blender,
- blacha,
- papier do pieczenia
Składniki:
*na bezy:
- 3 białka jajek,
- 175g (niecała szkl.) drobnego cukru,
*pozostałe:
- 450g truskawek,
- 600g śmietanki kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
1) Najpierw robimy bezy (można je przygotować dzień wcześniej): w dokładnie umytej i powycieranej misce zmiksować na sztywno białka.
2) Bardzo stopniowo (po jednej łyżce) dodawać drobny cukier i cały czas miksować.
3) Piekarnik nastawić na 80C (słownie: osiemdziesiąt stopni).
4) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
5) Łyżeczką nakładać małe porcje masy bezowej. Nie muszą być ładne - potem i tak będziemy je łamać i kruszyć ;)
6) Piec 1 h 30 min i wystudzić.
7) W międzyczasie umyć i odszypułkować truskawki.
8) Połowę z nich zmiksować w blenderze razem z łyżką cukru pudru. (Sos można przecisnąć przez sitko, by pozbyć się nasionek, ale ja tę czynność pominęłam ;)).
9) Drugą połowę truskawek pokroić na mniejsze kawałki.
10) Kremówkę zmiksować w misce na sztywno.
11) Do miski wrzucić cząstki truskawek i bezy połamane na ok. 2,5 cm kawałki, i wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką..
12) Nakładać do salaterek, pojedynczych miseczek lub jednej większej miski. Na koniec polać sosem truskawkowym i od razu podawać.
Wpis bierze udział w akcji:
Mój ulubiony z ulubionych deserów ! Wreszcie mogę go jeśc ile dusza zapragnie, bo jest mnóstwo turkawek :D
OdpowiedzUsuńco za radość! :D doskonale ją rozumiem :D ;)
UsuńJa ostatnio robię wersję dla super leniwych: truskawki, jogurt naturalny i pokruszone bezy ze sklepu. Nie jest to niestety tak efektowne jak Twoja wersja, ale za to mogę ją jeść codziennie, bo jak powszechnie wiadomo, jogurt i truskawki nie tuczą, więc muszę się martwić tylko kaloriami bez. ;)
OdpowiedzUsuń