wtorek, 11 czerwca 2013

Lodowe kanapki




Patrzę przez okno i zastanawiam się jak ten przepis i mój post mają się do rzeczywistości. Nijak. Cóż. Nie tego spodziewałam się po czerwcu.
Nie zapomnijcie o nim (przepisie) jak wrócą ciepłe dni :) Lodowe kanapki to prosty sposób na pyszny letni deser. Ulubione lody ściśnięte, przytrzaśnięte, ujarzmione - rzekłabym - między dwoma cienkimi płatami ciasta. Lody można wykonać samemu lub skoczyć do sklepu po swoje sprawdzone ready-made. Ciasto jest  dosyć giętkie, ale nie "gumowate" ;) Obiecuję, że posmakują każdemu.

Przepis od Marthy Stewart.

Przepis na: 8 lodowych kanapek. Przygotowanie: 35 min. Pieczenie: 10-12 min. Zamrażanie: przynajmniej 2 h.

Przyrządy kuchenne:
- blacha o wymiarach 38 x 25 cm (lub dwie mniejsze),
- rondel lub mikrofalówka,
- miska,
- mikser,
- szpatułka,
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza

Składniki:
- 1 l dowolnych lodów,
- 110g masła + trochę do posmarowania blach(y),
- 1/4 szkl. kakao,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli

Wykonanie:
1) Masło rozpuścić w rondlu lub mikrofalówce i ostudzić.
2) W międzyczasie blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak, by z dwóch krótszych boków wystawał papier o długości po ok. 5 cm poza krawędzią.
Jeśli używamy dwóch blach, proponuję oznaczyć sobie ołówkiem na papierze do pieczenia obszar o wymiarach 14 x 25 cm na każdej z blach.
3) Piekarnik nastawić na 180C.
4) W misce zmiksować masło i cukier.
5) Dodać jajko, ekstrakt i sól i zmiksować tylko do połączenia składników.
6) Dodać mąkę i kakao, i zmiksować do gładkości.
7) Za pomocą szpatułki wyłożyć masę na blachę i wyrównać.
W przypadku dwóch blach dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na każdej z blach.
8) Piec 10-12 min.
(Lub 2 x 10-12 min.)
9) Po upieczeniu całkowicie wystudzić w blasze.
10) Lody wyciągnąć z zamrażalnika, by trochę odtajały. 
11) Wystudzone ciasto wyciągnąć z blachy chwytając za wystający papier i przenieść na stolnicę.
12) Pokroić płat ciasta na pół.
(Przy dwóch blachach, kroić nie trzeba)
13) Ostrożnie oderwać od papieru i przełożyć - całkiem gładką stroną do dołu - na duży kawałek folii spożywczej.
14) Na ciasto wyłożyć i równomiernie rozsmarować całe lody. Przykryć drugim kawałkiem płatu ciasta (całkiem gładką stroną do dołu).
15) Zawinąć szczelnie folią i wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 2 h. Przed podaniem pokroić na 8 kawałków.


Wersja na Baby Shower ;) Z samolocikami wyciętymi z jasnoniebieskiego lukru plastycznego :)
Post bierze udział w akcji:

8 komentarzy:

  1. wyglądają pysznie
    jodlowezacize.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mleczna kanapka w wersji lodowej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. W dzieciństwie uwielbiałam takie kupne sandwiche z warstwą lodów między dwoma wafelkami, ale Twoje wyglądają znacznie bardziej smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, tu Ania od Marina S. ;) Wpisałaś mi adres swojego bloga, to zaglądam i od razu pociekła mi ślinka ;)Na pewno wypróbuję kilka przepisów, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o wow :D cieszę się bardzo i również pozdrawiam ;)

      Usuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...