niedziela, 20 stycznia 2013

Semlor - bułeczki z kremem i marcepanem {Szwecja}


Semlor (l.poj. semla) - urocze szwedzkie bułeczki, tradycyjnie pieczone na tłusty wtorek (Mardi Gras), tuż przed Wielkim Postem. Może znajdą się w Waszym menu ostatkowym? ;) Puszyste bułeczki, dużo bitej śmietany i TO nadzienie... Nigdy nie przepadałam za marcepanem, ale tutaj smakuje niesamowicie. Najlepsze w dniu upieczenia, kiedy są świeżutkie i sprężyste. Polecam! :)

Przepis z ikeowej książki 'Fika'.

Przepis na: 20 bułeczek. Przygotowanie: 1 h 12 min. + 2 x 30 min. na rośnięcie ciasta. Pieczenie: 2 x 7 min.

Przyrządy kuchenne:
- 2 miski,

- mikser (końcówki do ubijania i spiralne),
- sitko,

- ściereczka,
- rondel lub mikrofalówka,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia (4 arkusze),
- miseczka,
- pędzel kuchenny,
- tarka o grubych oczkach,
- worek cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
*na ciasto:
- 500g (ok. 3,5 szkl.) mąki + trochę do posypania stolnicy,
- 1/3 szkl. cukru pudru,
- 63g miękkiego masła,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka rozdrobnionego kardamonu,
- 1 żółtko,
- 250ml (1 szkl. + 4 łyżki) mleka

*do posmarowania:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka,

*na nadzienie:
- 50g migdałów w słupkach,
- 125g marcepanu (trzymamy w lodówce do momentu użycia),
- 25ml (3,5 łyżki) mleka

*przybranie:
- 200ml śmietanki kremówki,
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
1) W rondlu (lub mikrofali) podgrzać mleko, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
2) W misce zmiksować masło z przesianym przez sitko cukrem pudrem (końcówkami do ubijania).
3) Dodać mąkę, pokruszone drożdże, kardamon i żółtko, zmienić końcówki na spiralne i wszystko zmiksować. Przykryć przy tym miskę ściereczką, bo na początku może trochę się kurzyć.
4) Dolać ciepłe mleko i wyrobić gładkie ciasto.
5) Zostawić w misce, pod przykryciem, na 30 min. do wyrośnięcia.
6) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
7) Posypać stolnicę mąką, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i delikatnie ugnieść.
8) Podzielić na 20 kawałków, formować w zgrabne bułeczki i układać na blachach.
9) Przykryć blachy z bułeczkami arkuszem papieru do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
10) Po tym czasie nastawić piekarnik na 225C.
11) W miseczce roztrzepać żółtko z mlekiem i smarować mieszaniną wyrośnięte bułeczki (za pomocą pędzla).
12) Piec 7-10 min. Zostawić do wystygnięcia. Temperaturę zmniejszyć do 175C.
13) Teraz robimy nadzienie: na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wsypać migdały i opiekać je przez ok. 7 min., aż nabiorą koloru.
14) Zostawić do wystygnięcia, po czym lekko je posiekać.
15) Odkroić wierzch każdej bułeczki i wydrążyć trochę miąższu, zostawiając otwór na nadzienie. Wydrążony miąższ wsypać do miski.


16) Dolać mleko i widelcem dokładnie wymieszać.
17) Marcepan wyciągnąć z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać migdały i wymieszać.
18) Wgłębienie w bułeczkach napełnić nadzieniem.
19) Do miski wlać kremówkę i ubić ją na sztywno.
20) Napełnić ją worek cukierniczy i wyciskać bitą śmietanę na otwarte bułeczki (lub po prostu nałożyć ją łyżką).
21) Przykryć semlor odciętymi wierzchami i posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)



8 komentarzy:

  1. Śliczne maleństwa :) jak z najlepszej cukierni

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham marcepan<3
    proszę prześlij mi choć jedną;D (w domu nikt nie lubi, pieczenie odpada)
    ale pięknie wyglądają, no cud, miód malina;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro mowa o tłustych potrawach, to znalazłam dla Ciebie inspirację kulinarno-filmową: http://apps.warnerbros.com/thehobbit/recipes/us/ Polecam zwłaszcza przepis na nadziewane krasnoludy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie zrobiłyby furorę - C. uwielbia marcepan. Zapisuję, kiedyś zrobię mu przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...