czwartek, 27 grudnia 2012

White Christmas - świąteczna gorąca biała czekolada


No cóż... o białych Świętach ostatnimi laty możemy tylko pomarzyć (razem z Deanem Martinem) - przynajmniej w moim mieście. Chociaż, w tym roku było już so close ;)... śnieg zdążył stopnieć na parę dni przed Wigilią. Proponuję zatem poprawić sobie humor ;) gorącą białą czekoladą. Uwaga: mocno słodka (jak na białą czekoladę przystało); wzbogacona o świąteczne akcenty: pomarańczę, cynamon, goździki... pycha!
Przepis z książeczki "Gorące napoje" - dodatku chyba do KUCHNI - ciut zmodyfikowany.

Przepis na: 6 porcji. 

Przyrządy kuchenne:
- rondel,
- drugi rondel lub garnek/dzbanek,
- moździerz,
- miska,
- mikser,
- sitko,
- spieniacz do mleka (opcjonalnie),
- 6 kubków,
- rękaw cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
- 1 l mleka,
- 200g białej czekolady,
- 2 plastry pomarańczy,
- 4 goździki,
- 2 laski cynamonu,
- 75 ml Grand Marniera, Cointreau lub innego likieru pomarańczowego (opcjonalnie),
- 200 ml śmietanki kremówki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- kandyzowana skórka pomarańczy/starta biała czekolada - do dekoracji

Wykonanie:
1) Do miski wlać kremówkę i ubić mikserem na sztywno. Miskę wstawić do lodówki na czas przygotowania czekolady.
2) Czekoladę posiekać.
3) Cynamon i goździki lekko potłuc w moździerzu.
4) Do rondla wlać mleko, dodać posiekaną czekoladę, plastry pomarańczy, potłuczone korzenie oraz gałkę muszkatołową. Mieszając, doprowadzić do wrzenia.
5) Przelać miksturę przez sitko do miski/rondla/garnka/dzbanka.
6) Posiadacze spieniacza do mleka mogą ubić miksturę do osiągnięcia konsystencji pianki. Ja ten etap pominęłam ;)
7) Napój przelać do sześciu kubków/filiżanek. Dolać po równo likieru.
8) Udekorować wierzch bitą śmietaną (można przełożyć ją do worka cukierniczego i ładnie ją wycisnąć ;)).
9) Posypać startą białą czekoladą/kandyzowaną skórką pomarańczową/wiórkami kokosowymi i od razu podawać.
Umościć się wygodnie w ulubionym fotelu i popijać w rytmie ;) :







12 komentarzy:

  1. Czysty obłęd! :D Już wyobrażam sobie, jak cudownie musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm! wygląda nieziemsko i pewnie tak też smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale ;) napiłabym się z wielką ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obledna! Biala czekolada wygrywa u mnie z ciemna zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż, jak nie śniegiem to czekoladą można sobie ubialić Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. rozkosz.. czyta, niebiańska rozkosz.
    obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobrażam sobie ten smak i zapach czekolady! Po prostu obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być pyszne;) Co prawda pewnie po filiżance takiej czekolady będę miała słodyczy dosyć na następny tydzień, ale na pewno wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja czekolada jest najpiękniejsza

    OdpowiedzUsuń
  10. Piliśmy parę dni temu i zasłodziło nas nieziemsko, ale była pyszna.

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...