Przepis niemalże last minute ;) na ciasteczka, które prawdopodobnie zrobią furorę na Waszych stołach. Znajomi, którzy piekli swoje oraz znajomi, którzy degustowali moje :) polecali i zachwalali. Polecam i ja: chrupiące, pachnące i nieczasochłonne ciasteczka Cranberry Noel :) !
Przepis od Marthy Stewart.
Przepis na: 45-50 ciasteczek. Przygotowanie: ok. 20 min. Chłodzenie: 2 h. Pieczenie: 14-16 min.
Przyrządy kuchenne:
- 2 blachy,
- miska,
- mikser,
- papier do pieczenia,
- folia spożywcza
Składniki:
- 3/4 szkl. suszonej żurawiny,
- 1/2 szkl.orzechów pekan/włoskich/laskowych,
- ok. 226g (1 kostka + 2 łyżki) miękkiego masła,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 1/2 szkl. mąki,
- 2 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1) Orzechy posiekać.
2) Do miski włożyć masło i cukier, i zmiksować na puszystą masę (ok. 2 min.).
3) Dodać mleko i ekstrakt, i zmiksować do połączenia składników.
4) Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać mąkę, sól, żurawiny i orzechy. Zmiksować do całkowitego połączenia.
5) Przełożyć ciasto na stolnicę, podzielić na dwie części i uformować z nich walce o średnicy ok. 5 cm.
6) Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
7) Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180C.
8) Wyciągnąć jeden walec, kroić go na talarki o grubości 5 mm i układać je na blasze.
9) Piec 14-16 min, aż się ładnie zezłocą (w połowie czasu pieczenia można obrócić blachę o 180°). Pod koniec pieczenia wyjąć drugi walec, również pokroić go w ciasteczka, ułożyć na drugiej blasze i upiec.
Smacznego! ;)
Piękne są te ciastka, bardzo mi się podobają. ;)
OdpowiedzUsuńCo roku obiecuje sobie, ze je zrobie... Nie wiem, czy w tym roku zdaze - ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobic je po swietach, prawda? :) Wygladaja bosko!
OdpowiedzUsuńNic a nic ;))
UsuńCiasto właśnie się chlodzi
OdpowiedzUsuń:)))
Usuńo jak pysznie i pięknie ....
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wstążeczki :)