niedziela, 2 grudnia 2012

Kruche ciasteczka dla Świętego Mikołaja


W USA i Kanadzie dzieci przygotowują dla Świętego Mikołaja talerz ciasteczek i szklankę mleka - kiedy wpadnie w noc wigilijną zostawić prezenty, będzie czekała na niego słodka przekąska. Uroczy zwyczaj :) A że każdy pretekst do przygotowania czegoś słodkiego jest dobry ;) zróbmy i my ciasteczka dla Świętego (albo dla tych, którzy wcielą się w jego rolę ;)). Szarpnijmy się na przepis Michela Roux na rozpływające się w ustach kruche ciasto z żółtkami, z książki Ciasta pikantne i słodkie.

Przepis na: 2 blachy ciasteczek. Przygotowanie: ok 25 min. Pieczenie: 8-10 min. Chłodzenie: 30 min.

Przyrządy kuchenne:
- miska/malakser,
- sitko,
- wałek,
- foremka do ciasteczek w dowolnym kształcie,
- 2 blachy,
- papier do pieczenia

Składniki:
- 250g (2 szkl.) mąki + trochę do posypania stolnicy,
- 200g masła, nieco rozmiękczonego,
- 100g (2/3 szkl.) cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli

Wykonanie:

1) Masło pokroić w kostkę.
2) Do miski wsypać mąkę, usypać z niej wzgórek, zrobić wgłębienie i umieścić w nim kawałki masła, przesiany przez sitko cukier puder oraz sól. Palcami wymieszać masło z cukrem i solą, dodać żółtka, i połączyć w jednolitą masę (można również wymieszać wszystkie składniki w malakserze).
3) Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
4) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
5) Piekarnik nastawić na 170C.
6) Stolnicę posypać mąką, wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
7) Foremką wykrawać ciasteczka i układać na blasze.
8) Piec 8-10 min, aż się ładnie zarumienią.
9) W międzyczasie przygotować drugą blachę ciasteczek.
10) Wystudzić, podawać np. z mlekiem ;)
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Chciałabym być św. Mikołajem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. (ja) dla ciasteczek - tak, dla temperatury Laponii - nie (!) ;)

      Usuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...