piątek, 30 listopada 2012

Najlepsze ciasto marchewkowe


Znane i lubiane, niesamowicie wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe. Kto jeszcze nie piekł - spróbujcie koniecznie! Obiecuję, że wyląduje na Waszej liście Top 10 ;) Poniżej mój ulubiony przepis, wypróbowany wiele razy - niezawodny ;), z bardzo starego numeru (1/2008) Lubię Gotować.

Przepis na: 1 tortownicę/kwadratową blachę (ok. 10 kawałków) ciasta. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min.

Przyrządy kuchenne:
- tarka o drobnych oczkach,
- 2 miski,
- rondel,
- mikser,
- sitko,
- tortownica o średnicy 24cm

Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 4 jajka,
- 200g masła + trochę do wysmarowania formy,
- 2 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu,
- 1 kopiasta łyżeczka imbiru,
- garść obranych orzechów włoskich,
- 1/2 szkl. rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (opcjonalnie),
- cukier puder do posypania (lub krem z mascarpone)

*na krem:
- 250g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1) Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce (powinny wyjść 2 szkl. startej marchewki).
2) Orzechy posiekać.
3) Tortownicę/blachę wysmarować masłem.
4) Masło pokroić w dużą kostkę i lekko podgrzać w rondlu, żeby się częściowo roztopiło. Odstawić.
5) Nastawić piekarnik na 180C.
6) W misce wymieszać mąkę, proszek, połowę cukru i marchewkę.
7) W drugiej misce zmiksować masło z resztą cukru, cynamonem, imbirem i jajkami.
8) Do mokrych składników dodać mąkę z marchewką i zmiksować.
9) Dodać (odsączone rodzynki,) orzechy i sodę oczyszczoną, i wymieszać.
10) Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec 45-50 min. Odstawić do wystygnięcia.
11) Posypać cukrem pudrem lub przygotować krem do ciasta: umyć jedną z misek :) i zmiksować w niej mascarpone z przesianym cukrem pudrem
12) Smarować kremem wierzch wystygłego ciasta. 
Smacznego!



2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...