czwartek, 6 grudnia 2012

Red Velvet Cake {USA}


Tradycyjny tort amerykański, którego specjalnie rekomendować nie trzeba ;) Pyszny, wilgotny, z aksamitnym kremem. Czerwony kolor zawdzięcza oczywiście (stety-niestety...chociaż mnie to osobiście nie przeszkadza) barwnikowi...ale dzięki temu mamy ciasto pasujące swoim wyglądem do wielu okoliczności - Walentynek, świąt patriotycznych, Dnia Matki lub... do Mikołajek :)
Warto spróbować!
Przepis, nieco zmodyfikowany, z Joy of Baking.

Przepis na: 1 tortownicę ciasta (10-12 kawałków). Przygotowanie: 1 h. Pieczenie: 25-30 min. Chłodzenie: najlepiej całą noc przed podaniem.

Przyrządy kuchenne:
- 2 tortownice o średnicy 22cm,
- 2 miski,
- mała miska lub wysoka szklanka (do wymieszania maślanki z barwnikiem),
- mikser,
- sitko,
- papier do pieczenia,
- szpatułka lub grzebień do dekorowania (do nałożenia i wyrównania masy)

Składniki:
*na ciasto:
- 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie,
- 240ml (niecała szklanka) maślanki,
- 2 jajka,
- 113g (pół kostki + płaska łyżka) miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 250g (1 3/4 szkl.) mąki,
- 250g (1 1/4 szkl.) cukru,
- 15g (2 płaskie łyżki) kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka octu

*na krem:
- 500g serka mascarpone,
- 115g (3/4 szkl.) cukru pudru,
- 360ml zimnej śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1) W mniejszej misce wymieszać mąkę, kakao i sól. Odstawić.
2) W większej misce zmiksować masło (1-2 min.), dodać cukier i zmiksować na puszystą masę (2-3 min.).
3) Stopniowo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym.
4) Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
5) Piekarnik nastawić na 180C.
6) Dna dwóch tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, a ich boki wysmarować masłem.
7) W małej misce lub wysokiej szklance wymieszać maślankę z barwnikiem spożywczym (ostrożnie, żeby się nie zafarbować ;)).
8) Miksując na niskich obrotach, dodawać do masy maślanej na zmianę mieszaninę mąki i maślankę, w trzech partiach, zaczynając i kończąc na mące.
9) Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę oczyszczoną (będzie się pieniło), szybko wymieszać i od razu wlać do masy. Zmiksować.
10) Podzielić masę równo pomiędzy dwie tortownice, wyrównać.
11) Piec 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 
(Przed dekorowaniem można włożyć blaty ciasta na godzinę do lodówki. Ułatwi to smarowanie ciasta kremem)

12) Przygotować krem: umyć jedną z misek :), umieścić w niej mascarpone i miksować parę chwil.
13) Cukier puder przesiać przez sitko od razu do miski z serkiem.
14) Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować.
15) Stopniowo dodawać zimną kremówkę i zmiksować na sztywno.

16) Udekorować tort: dolny blat ustawić na paterze lub spodzie od tortownicy i posmarować jego wierzch cieniutką warstwa kremu, która wypełni wszelkie otwory w cieście. Następnie nałożyć warstwę właściwą ;) kremu. Położyć ostrożnie drugi blat i również posmarować go najpierw cienką warstwą kremu - wierzch i boki całego ciasta - wypełniającą wszystkie otwory. W końcu nałożyć warstwę właściwą kremu na wierzch i boki. 
Smacznego! ;)



3 komentarze:

  1. Niezwykle imponujący wypiek. Śliczne zdjęcia:)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie! i pewnie jeszcze lepiej smakuje..mniam

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...