czwartek, 6 września 2012

Śliwkowa niby-nutella


Piszę to trochę wbrew sobie, ale chyba nadszedł czas na jesienne przepisy. Wbrew sobie, bo uwielbiam lato. W moim słowniku nie ma takiego wyrażenia jak "za gorąco" ;). Ale cóż...c'est la vie.
Pierwszy jesienny smakołyk to niby-nutella z węgierek. Absolutnie zwariowany pomysł wyhaczony w starym dodatku do Poradnika Domowego. Śliwki + kakao - dla mnie bomba. Powidła, ale z wyraźnie wyczuwalnym kakaowym smakiem. Od kiedy zrobiłam, towarzyszy mi przy każdym śniadaniu :) Świetna do naleśników i gofrów Polecam!
Przepis odrobinę zmodyfikowany.

Przepis na: 2 słoiczki x ok.250g. Przygotowanie: ok. 30 min. Smażenie: 1,5 h. Pasteryzowanie: 15 min.

Przyrządy kuchenne:
- duży garnek lub rondel,
- miska,
- blender,
- lniana ściereczka

Składniki:
- 1 kg węgierek,
- 30dag (ok. 1 1/2 szkl.) cukru,
- 1 kopiasta łyżka kakao (można dać trochę więcej :)),
- 1 op. cukru wanilinowego

Wykonanie:
1) Sterylizujemy słoiki: piekarnik nagrzać do 160C.
2) Słoiki dokładnie umyć w ciepłej wodzie i porządnie powycierać.
3) Włożyć je do piekarnika na 10-15 min. (Potem ostrożnie wyciągnąć i odstawić do wystudzenia).
4) W międzyczasie umyć śliwki i usunąć z nich pestki.
5) Wrzucić owoce do miski i dokładnie zemleć na pomocą blendera.
6) Przełożyć je do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać.
7) Smażyć ok. 1,5 h na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
8) Dodać cukier wanilinowy i kakao. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 5 min.
9) Gorącą masą napełnić słoiki i zakręcić je.
10) Umyć garnek :) i jego dno wyłożyć poczwórnie złożoną ściereczką. Zagotować wodę w czajniku.
11) Ustawić słoiki w garnku (zachowując przestrzeń między nimi) i wlać do niego gorącą wodę, do wysokości 2-3cm poniżej nakrętek słoików.
12) Podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i pasteryzować przez 15 min.
13) Ostrożnie wyjąć, ostudzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Wpis bierze udział w akcjach:


8 komentarzy:

  1. Robiłam 2 tygodnie temu, tylko do swojej dodałam jeszcze gorzką czekoladę, jest jeszcze pyszniejsza dzięki temu i bardziej czekoladowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszność, lubię takie zdrowe alternatywny dla nutelli, ostatnio zrobiłam nutellę awokadową i bardzo mi posmakowała. Twoja propozycja jest bardzo kusząca! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakoś nigdy nie przepadałam za klasycznymi powidłami śliwkowymi na zimno, ale ta nutella! jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być przepyszne :) taka domowa nutella z wkładką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię jesienne klimaty i jesienne przepisy. i takie pyszności w słoikach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasteryzowane i trzeba trzymać w lodówce??

    Gosia

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...