sobota, 21 lipca 2012

Trifle jagodowe


Trifle, czyli błahostka :) - tradycyjny angielski deser (jego początki sięgają XVI w.! ;O), który musi koniecznie zawierać 4 elementy: spód z ciasta (najczęściej biszkoptowego), warstwę owoców, sos/budyń i bitą śmietanę (poezja, nieprawdaż?). Można go podawać w dużej szklanej misie, ale ja wolę wersję mini, gdzie każdy dostaje swoją porcję ułożoną w pucharku lub szklance. Warstwy dają duże pole do popisu: spód może być z ciasta biszkoptowego, ale równie dobrze z pokruszonych biszkoptów, gotowego spodu do tortu albo w ogóle z całkiem innego rodzaju ciasta; owoce mogą być praktycznie każde, sos lub budyń - również; bitą śmietanę można np. połączyć z mascarpone ;) a gdzieś między warstwy można jeszcze dodać galaretkę i/lub dżem, nie wspominając o tym, że trifle można ozdobić owocami, orzechami, kolorową posypką...możliwości jest mnóstwo :)
Przepis z tej strony. Można z niego przygotować, tak proponuje jak autorka, 6 szklanek lub 4 pucharki trifle o podwójnych warstwach. Ja zrobiłam wersję uproszczoną ;) (po jednej warstwie każdego rodzaju). Polecam!

Przepis na: 6 porcji (w szklankach) lub 4 porcje (w pucharkach). Przygotowanie: 28 min. + ok.15 min (stygnięcie sosu).

Przyrządy kuchenne:
- 6 szklanek lub 4 pucharki,
- rondel,
- miska,
- mikser,
- tarka o drobnych oczkach

Składniki:
* na sos jagodowy (1 szkl. sosu) (można go zastąpić np. budyniem ;)):
- 1 szkl. jagód,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szkl. wody,

- skórka starta z 1/3 cytryny,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- kilka kropel ekstraktu/aromatu waniliowego,

- szczypta cynamonu,
- szczypta soli

* na trifle:
- ok. 2 szkl. jagód,
- 1 szkl. sosu jagodowego,
- 8-12 cienkich kawałków ciasta biszkoptowego (ja wykrawałam je z gotowego spodu do tortu za pomocą szklanki ;) można też użyć poruszonych biszkoptów),
- 2/3 szkl. mascarpone,
- 1 szkl. śmietanki kremówki,
- ok. 2 łyżki alkoholu (ulubionego likieru/rumu/wódki/nalewki - do namoczenia biszkoptu; można pominąć lub zastąpić np. herbatą),
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu waniliowego,
- owoce/pokruszone ciasteczka/posypka - do dekoracji

Wykonanie:
1) Jagody umyć.
2) Zrobić sos: do rondla wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i sól. Zalać wodą i dobrze wymieszać.
3) Dodać jagody, wymieszać i postawić na średnim ogniu.
4) Zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje (część jagód pozostanie w całości),
5) Cytrynę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce skórkę i dodać do sosu. Wycisnąć 2 łyżeczki soku i również dodać.
6) Dodać ekstrakt/aromat waniliowy i wymieszać.
7) Ostrożnie spróbować sosu i ewentualnie dodać więcej cukru (do smaku), lub odrobinę wody (jeśli wolimy rzadszy sos).
8) Ostudzić.
9) W misce ubić kremówkę na sztywno, na koniec dodać mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy, i porządnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
10) Do szklanek/pucharków pokruszyć biszkopty lub wyciąć szklanką lub okrągłą foremką (o średnicy szklanki) kawałki ciasta i ułożyć na spodzie.
11) Skropić biszkopt alkoholem lub herbatą.
12) Nałożyć na biszkopt 1-2 łyżki sosu jagodowego.
13) Sos posypać świeżymi jagodami.
14) Położyć warstwę bitej śmietany.
15) Powtórzyć warstwy (biszkopt, sos, jagody, bita śmietana).
16) Posypać jagodami/pokruszonym ciastkiem/posypką. Podawać schłodzone :)
Jeśli robimy wersję uproszczoną po prostu podwajamy ilość każdej warstwy przy układaniu.


Yum! ^  ^

2 komentarze:

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...