Jakoś po prostu podoba mi się to połączenie smaków i kolorów :)
Żadna wielka filozofia - ot, kefir waniliowy, ekstrakt, no i jagody.
Czasem lubię zrobić własnoręczne papilotki z papieru do pieczenia :) Wystarczy wyciąć kwadraty o boku min. 11cm i pojedynczo je układać i zginać w blasze, bezpośrednio przed nałożeniem ciasta.
Mała rzecz a cieszy ;)
Przepis na: 16 muffinek. Przygotowanie: 16min. Pieczenie: 15-17 min.
Przyrządy kuchenne:
- blacha do muffinek,
- papilotki lub papier do pieczenia,
- 2 miski,
- łyżka
Skłądniki:
* suche:
- 2,5 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
* mokre:
- 1/2 kostki (100g) masła,
- 1 szkl. maślanki lub kefiru o smaku waniliowym (w temp. pokojowej),
- 2 jajka (w temp pokojowej - najlepiej wcześniej je rozbić do miseczki),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego / kilka kropel aromatu waniliowego,
- 1 szkl. jagód
Wykonanie:
1) Masło rozpuścić i wystudzić.
2) Jagody umyć i lekko osuszyć.
3) Piekarnik nastawić na 180C.
4) Wszystkie składniki suche umieścić w większej misce i wymieszać.
5) W mniejszej misce wymieszać wszystkie składniki mokre.
6) Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (ciasto ma być grudkowate!).
7) Foremki napełnić masą do ok. 2/3 wysokości.
8) Wstawić do piekarnika na 15-17 min i piec do tzw. suchego patyczka.
9) Lekko ostudzić.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz