sobota, 28 lipca 2012

Baci di dama



Baci di dama (czyli "całusy damy") - włoska klasyka. Te małe, urocze ciasteczka narodziły się nie tak znowu dawno, bo wiek temu, w Piemoncie. Kluczowym składnikiem są tu zmielone orzechy - migdały lub laskowe - i dobrze wystudzona, gęsta czekolada. Wspaniale smakują z ulubioną kawą czy herbatą :)
Przepis na podstawie filmiku instruktażowego, który serdecznie polecam obejrzeć. A ciasteczka serdecznie polecam schrupać ;)

Przepis na: 38 ciasteczek. Przygotowanie: 33 min. Chłodzenie: 2-3 h + 30 min. Pieczenie: 2 x ok. 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- malakser/blender,
- 2 blachy,
- 2 rondle,
- miska,
- tarka o drobnych oczkach,
- folia spożywcza,
- papier do pieczenia (2 arkusze)

Składniki:
- 150g obranych migdałów lub orzechów laskowych (polecam płatki migdałowe),
- 150g lekko miękkiego masła,
- 150g (1 1/2 tabliczki) czekolady,
- 150g (1 kopiasta szkl.) mąki,
- 110g (ok.1/2 szkl.) cukru,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- duża szczypta soli,
- ekstrakt waniliowy

Wykonanie:
1) Pomarańczę umyć i zetrzeć na tarce jej skórkę.
2) W malakserze zmiksować płatki migdałowe z cukrem na pył.
3) Do miski wsypać mąkę i pokrojone w duże kostki masło, i szybko ugnieść (żeby ciasto się zbytnio nie nagrzało od ciepłych dłoni).
4) Dodać resztę składników (oprócz czekolady) i znów szybko zagnieść.
5) Uformować kulę, trochę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 h.
6) Blachy wyściełać papierem do pieczenia.
7) Ciasto podzielić na kilkanaście mniejszych kawałków, które należy uformować w walce.
8) Odkrawać nożem kawałki ciasta, formować kulki wielkości (mniej więcej) orzecha laskowego i kłaść na blasze.
9) Blachę z kulkami ciasta wstawić na 30 min. do lodówki.
10) Piekarnik nastawić na 160C (135C z termoobiegiem).
11) Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. (aż brzegi będę lekko brązowe).
12) Pod koniec pieczenia posiekać czekoladę i rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
13) Gdy ciastka ostygną, a czekolada ostygnie i porządnie zgęstnieje, nadziewać ciasteczka: kłaść łyżeczką troszkę czekolady na środku jednego ciasteczka i przykryć je drugim.

Buon appetito! :)

3 komentarze:

  1. cześć Benia, tu Fisia. ciasteczka są bardzo ładne i chciałabym takie zjeść. a teraz Fisia sama: b j kbbv, bnb bn'b.,lkjkn,jljlhlhlasopk[[l'l;lpopoh]\h,[k-jiiiiggmmj'u.
    pozdr. ;)
    p.s. od beatrycze: ale musiały być pycha :OOOOO zrób na swoje uro :P

    OdpowiedzUsuń
  2. o, jakie przyjemne te ciasteczka! :-)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...