niedziela, 17 czerwca 2012

Cupcake'i czekoladowe


Sprawdzone, polecane i proste(!) kapkejki czekoladowe ;) Z najdziwniejszym kremem jaki próbowałam - chocolate fudge frosting: jest z masłem, ale o dziwo nie jest mdły, a co więcej, można go przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni! A aromat rumowy pasuje po prostu idealnie... Przepis z Joy of Baking. Spróbujcie koniecznie ;)

Przepis na: 12 kapkejków. Przygotowanie: 42 min. (+ czas stygnięcia). Pieczenie: 16-20 min.

Przyrządy kuchenne:
- blacha na muffinki,
- papilotki (lub trochę masła do wysmarowania formy),

- 2 miski,
- miseczka,
- mikser,
- 2 rondle,
- sitko,
- worek cukierniczy (opcjonalnie)

Składniki:
* na kapkejki:
- 130g (ok. 1 szkl.) mąki,
- 85g miękkiego masła,
- 150g (ok. 3/4 szkl.) cukru,
- 2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko),
- 32g (8 łyżeczek) ciemnego kakao,
- 180ml (niecała szklanka) wrzątku,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam aromat rumowy i był to strzał w dziesiątkę ;)),
- szczypta soli

* na krem chocolate fudge:
- 90g (niecała tabliczka) gorzkiej czekolady,
- 100g masła,
- 120g (trochę ponad 3/4 szkl.) cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja znowu sięgnęłam po aromat rumowy ;)),
- posypka (opcjonalnie)

Wykonanie:
1) W miseczce wymieszać wrzątek i kakao. Odstawić.
2) Blachę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem.
3) W mniejszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4) Piekarnik nastawić na 190C.
5) W większej misce zmiksować masło z cukrem na puszystą masę (2-3 min.).
6) Dodawać po jednym jajku, miksując do uzyskania jednolitej masy.
7) Dodać ekstrakt/aromat i wymieszać.
8) Dodać mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników.
9) Dodać rozpuszczone i ostudzone kakao i dokładnie wymieszać.
10) Wypełnić papilotki otrzymaną masą, mniej więcej do 2/3 wysokości.
11) Piec przez 16-20 min., do tzw. suchego patyczka.
12) Odstawić do wystygnięcia (ok. 30 min.)
13) W międzyczasie zrobić krem: czekoladę posiekać, włożyć do mniejszego rondla i rozpuścić nad drugim rondlem z gotującą się wodą. Odstawić do wystygnięcia
14) W misce zmiksować masło na gładką masę (1-2 min.) 
15) Dodać przesiany przez sitko cukier puder i zmiksować na puszystą masę (ok. 2 min.).
16) Dodać ekstrakt/aromat i wymieszać.
17) Dodać ostudzoną czekoladę i zmiksować na niskich obrotach, do połączenia składników.
18) Zwiększyć obroty miksera i miksować jeszcze przez 2-3 min.
19) Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i ozdobić nim kapkejki (lub, za pomocą noża, pięknie je wysmarować). Posypać posypką.

Czekoladowego smacznego! ;)


8 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia :)) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam przepis ! Ostatnio robiłam i wyszło super !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis bardzo dziękuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje za przepis! :) Wyszly wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...