poniedziałek, 14 maja 2012

Placek z owocami i kruszonką - wersja z rabarbarem


Wiwat owoce sezonowe!...a w tym przypadku warzywo! :)
Bardzo(!) lubię rabarbar. Niesamowite, że polowanie na coś, czego nie można dostać w sklepach przez okrągły rok może wywołać tyle emocji ;) Pierwsza rabarbarowa propozycja w tym sezonie - łatwy i pyszny placek. Na dobry początek.
Źródło przepisu: moja mama :)

Przepis na: 1 blachę ciasta (ok. 24 kawałki). Przygotowanie: 46 min. Pieczenie: 40 min.

Przyrządy kuchenne:
- blacha o wymiarach ok. 34 x 23 cm,
- rondel lub mikrofalówka,
- 2 miski,
- mikser z końcówkami do ubijania i do mieszania,
- papier do pieczenia

Składniki:
* na ciasto:
- 1kg rabarbaru (jabłek/gruszek/truskawek/etc.),
- 3 szkl. mąki,
- 4 jajka,
- 1/2 kostki masła lub margaryny,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* na kruszonkę:
- 3/4 szkl. mąki,
- 50g masła,
- 1/3 szkl. cukru pudru,
- kilka kropel aromatu waniliowego

Wykonanie:
Masło lub margarynę rozpuścić w rondlu lub mikrofali i ostudzić.
W międzyczasie oczyścić rabarbar/owoce i pokroić na małe kawałki (w przypadku rabarbaru - ok. 1 cm).
W większej misce zmiksować (końcówkami do ubijania) roztopione masło z cukrem i jajkami.
W mniejszej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmienić końcówki miksera na spiralne i stopniowo wsypywać mąkę, na przemian ze śmietaną, do mieszaniny mokrych składników.
Dodać pokrojony rabarbar/owoce i porządnie wymieszać łyżką.

Piekarnik nastawić na 180C.
Blachę wyściełać papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasto (będzie gęste, najlepiej więc równomiernie nakładać łyżką).

Do małej miski wsypać wszystkie składniki do kruszonki i utrzeć je palcami, do uzyskania piaskowych grudek.
Posypać ciasto kruszonką.
Piec 40 min, do uzyskania lekko złotego koloru.
Wspaniałe do popołudniowej herbaty! :) Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...