niedziela, 24 lutego 2013

Klasyczny banoffee pie


Zacznę od genezy. Banoffe (banana + toffee) pie powstał w 1972 roku w głowach kucharza Iana Dowdinga i jego szefa Nigela Mackenzie w murach restauracji The Hungry Monk (Głodny Mnich), w Jevington w Anglii. Od tamtego czasu cieszy się nieprzerwaną popularnością nie tylko w UK, ale w całym wszechświecie ;) I nie dziwota. Kruchy spód z ciasteczek, kajmak, banany, bita śmietana - jak nie lubić takiej kombinacji? ;) A jak jeszcze dodam, że nie wymaga użycia piekarnika? :) Bosko.
Mam tylko jedno, prywatne, arcysubiektywne "ale"... Spodziewałam się zdecydowanie bardziej ogłuszającej słodyczy. Poziomu słodyczy, który sprawi, że po jednym kawałku zakręci mi się w głowie, odstawię talerzyk, oprę się wygodnie i z satysfakcją powiem "dość". A tu nie. Zniknął jeden kawałek. Potem drugi. Oba pyszne ;) ale jako wielbicielka karmelu, toffi i krówek, liczyłam na słodką bombę karmelową. Nie doczekałam się. Może następnym razem pominę te kilkanaście kropel cytryny, może kupię lepsze mleko, może dam dwie puszki kajmaku ;P ... Ale podejrzewam, że większości ludzkości akurat taki poziom słodkości jest zupełnie wystarczający. W kocu zajadają się banoffee pajem od ponad 40 lat ;)

Przepis, zmodyfikowany, z BBC Good Food.

Przepis na: 1 tortownicę ciasta (10-12 kawałków). Przygotowanie: ok. 40 min. Chłodzenie: 10 min + 1 h. + min. 4 h. Przygotowanie kajmaku: 1,5 h gotowanie + 2 h studzenie.

Przybory kuchenne:
- tortownica lub forma do tarty o średnicy 24 cm, z wyjmowanym dnem,
- garnek/rondel,
- blender,
- miska,
- mikser,
- wyciskacz do cytrusów,
- pędzelek kuchenny,
- tarka o drobnych lub średnich oczkach

Składniki:
- mleko skondensowane w puszcze (397g) lub dobrej jakości gotowy kajmak,
- 250g herbatników pełnoziarnistych,
- 3 duże banany,
- 350ml śmietanki kremówki,
- 100g masła + trochę do wysmarowania formy,
- pół cytryny,
- 1,5 łyżki cukru pudru (można pominąć)
- 2 kostki czekolady

Wykonanie:
1) 3,5 godziny wcześniej: mleko skondensowane włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, by puszka była cała zakryta i gotować przez 1,5 godziny na średnim ogniu. Co jakiś czas można sprawdzać czy przypadkiem nie dolać wody, by puszka była cały czas zakryta. Po tym czasie puszkę ostrożnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Gorącej puszki nie otwierać (inaczej cała kuchnia będzie lepka od kajmaku ;)).
2) Po tym czasie, masło rozpuścić w rondlu lub mikrofali i ostudzić.
3) W blenderze lub malakserze rozdrobnić herbatniki na piasek.
4) Formę wysmarować masłem.
5) W misce wymieszać pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem.
6) Dno i boki formy wyłożyć herbatnikami. Docisnąć łyżką lub dłonią. Wstawić do lodówki na 10 min.
7) Po tym czasie wyciągnąć i dno pokryć ostudzonym kajmakiem. Wstawić do lodówki na godzinę.
8) Po tym czasie banany obrać i pokroić w plasterki.
9) W misce zmiksować na sztywno kremówkę z cukrem pudrem.
10) Formę z pajem wyciągnąć z lodówki; na warstwie kajmaku ułożyć plasterki bananów, skropić sokiem z połowy cytryny (można za pomocą pędzelka kuchennego), a wierzch pokryć bitą śmietaną.
11) Wstawić do lodówki na 4 h lub na całą noc.
12) Przed podaniem bezpośrednio nad pajem zetrzeć trochę czekolady.
Enjoy ;)



7 komentarzy:

  1. Chyba jedna z najsłodszych kombinacji :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam. a składniki ma przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest wspaniałe, wprost rozpływa się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za każdym razem ciasteczka mi się sypią jakaś rada do tego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mało masła lub złe ciastka. Polecam Digestive np.

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...