środa, 4 kwietnia 2012

Ciasteczka cytrynowe


Proste, szybkie, pachnące, chrupiące, do porannej kawy, do popołudniowej herbaty, na piknik, do pracy, na co dzień i od święta, z uśmiechem, na chandrę, dla siebie, dla dzieci, dla gości - pod byle pretekstem: dobre ciasteczka cytrynowe nie są złe ;)
(Przepis wzięty z magazynu KUCHNIA 10/2011).

Przepis na ok. 20 ciasteczek. Przygotowanie: ok.15 min. Pieczenie: 20 min.

Przyrządy kuchenne:
- tarka o drobnych oczkach,
- miska,
- mikser,
- wałek,
- foremka do ciastek,
- papier do pieczenia,
- blacha

Składniki:
- 120g masła,
- 120g (1/2 szkl. + 1 płaska łyżka) cukru,
- 2 żółtka,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 150g (1 szkl. + 1 łyżka) mąki pszennej,
- 110g (3/4 szkl.) mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do posypania

Wykonanie:
W misce zmiksować masło z cukrem (ok. 2 min.).
Piekarnik nastawić na 160ºC.
Do masy dodać żółtka, skórkę z cytryn i obie mąki.
Miksować, aż składniki się połączą.
Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykrawać z ciasta różne kształty i układać na blasze.


Piec 20 min, aż będą złociste.
Po wyjęciu najpierw studzić kilka minut na blasze, potem ewentualnie przełożyć na kratkę.
Posypać cukrem pudrem.

Uwaga: szybko znikają :)


3 komentarze:

  1. czy można użyć soku z cytryn zamiast skórki? i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast skórki spróbowałabym dodać 2 łyżki soku :)

      Usuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...