środa, 26 listopada 2014

Nutella daktylowa


Jeśli jeszcze nie znacie, to coś czuję, że polubicie. Kakaowo-daktylowy smak i aromat, słodkie, gładkie, do kanapek, do ciast i ciasteczek, i BEZ CUKRU. Czyż nie brzmi wspaniale? :) Przy tym wykonanie szybkie i bezproblemowe, jeśli zapamiętacie, że daktyle muszą przenocować w misce z wrzątkiem. Polecam!

Przepis na: 2 małe słoiczki (po ok.200ml) smarowidła. Przygotowanie: 10 min. + cała noc.

Przyrządy kuchenne:
- miska,
- blender,
- 2 niewielkie słoiki

Składniki:
- 500g suszonych daktyli,
- 2-3 łyżki kakao lub karobu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- ewentualnie kilka łyżek przegotowanej wody

Wykonanie:
1) Daktyle wrzucić do miski, zalać wrzątkiem, odstawić na całą noc.
2) Po tym czasie odcedzić, wrzucać partiami lub w całości do blendera, razem z kakao i cynamonem. Zmiksować na gładką masę.
3) W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody, by otrzymać satysfakcjonującą konsystencję (ja akurat nic nie dodawałam).
4) Masę przełożyć do słoików, zakręcić i trzymać w lodówce.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. taka nutella daktylowa to jest rarytas! :) zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...