sobota, 7 września 2013

Babka miodowa



Czy wspominałam, że w zeszły weekend wybierałam się na weselicho? A czy wspominałam, że po weselichu były też poprawiny? Zabawa była absolutnie przednia  i przez kolejny tydzień odsypiałam i dochodziłam do siebie. No i w końcu wspaniale aromatyczna babka miodowa doczekała się swojego posta :) . A polecam ją serdecznie, bo jest prosta w przygotowaniu, a jej miodowo-bananowo-cynamonowy smak niebywale cieszy podniebienie :) Spróbujcie koniecznie!

Przepis pochodzi z książki Amy Atlas 'Sweet Designs'.

Przygotowanie: 35 min. Pieczenie: 45-55 min.

Przyrządy kuchenne:
- forma na babkę,
- mikser,
- 2 miski,

- tarka o drobnych oczkach,
- miseczka,
- sitko

Składniki:
*na ciasto:
- 1/4 szkl. miodu,
- 1 średni banan,
- 230g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy,
- 4 jajka,
- 2/3 szkl. mleka,
- 1 1/2 szkl. cukru,
- 2 3/4 szkl. mąki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka starta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli

*na lukier:
- 1 1/2 szkl. cukru pudru,
- kilka łyżek wody,
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:
1) Formę na babkę wysmarować masłem.
2) Cytrynę umyć i zetrzeć jej skórkę na tarce.
3) W mniejszej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
4) Banana obrać i rozgnieść widelcem.
5) Piekarnik nastawić na 180C.
6) W większej misce zmiksować masło i cukier.
7) Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując.
8) Dodać miód, mleko, banana, sok i skórkę z cytryny, i ekstrakt waniliowy, i dobrze zmiksować.
9) Przelać masę do formy i piec na niższej półce piekarnika ok 45-55 min., do tzw. suchego patyczka.
10) Wyciągnąć, odwrócić na talerz lub kratkę do studzenia i wystudzić.
11) Przygotować lukier: do niewielkiej miski przesiać przez sitko cukier puder.
12) Mieszając widelcem, stopniowo dodawać po łyżce wody, aż do uzyskania gęstej, lejącej się konsystencji lukru. 
Pod koniec można dodać odrobinę barwnika spożywczego.
13) Oblać babkę lukrem i odstawić do zastygnięcia.

Pszczółki: najlepiej i najłatwiej zrobić je z lukru plastycznego, rzecz jasna. Gdy się nie ma żółtego lukru (ekhem,ekhem...) można użyć np. żółtych candy meltsów, a z czarnego powykrawać paski i główki pszczoły. Skrzydła z podprażonych płatków migdałowych doczepiamy za pomocą odrobiny lukru. Kładziemy na jeszcze-nie-do-końca-zastygniętym lukrze na babce.




5 komentarzy:

  1. Wspaniała babka, jaka fajna dekoracja.
    Zapraszam do mnie również na babkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Piękna babka, zjadłam bym jej kawałeczek i popiła kubkiem mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna babka! Z rozkoszą bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. miodowa... musi być tak pyszna, na jaką wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...